• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.01.2021

10:45

Arheolozi na mestu ozloglašenog kampa našli METALNE PLOČICE - KADA SU SHVATILI ŠTA NA NJIMA PIŠE, BILI SU UŽASNUTI /VIDEO/

Vesti

Arheolozi na mestu ozloglašenog kampa našli METALNE PLOČICE - KADA SU SHVATILI ŠTA NA NJIMA PIŠE, BILI SU UŽASNUTI /VIDEO/

Podeli vest

Oko 250.000 Jevreja ubijeno je u nacističkom kampu Sobibor u Poljskoj, a arheolozi koji obavljaju istraživanja u ovom mestu užasa otkrili su da je među žrtvama bilo i 4 dece.

Oni su tokom pretrage terena našli 4 metalne pločice sa podacima dece stare od 4 do 12 godina, na kojima su bila ispisana imena, datumi rođenje i rodni grad.

Istraživači kažu da je verovatno da su ove pločice deca dobila od roditelja, a ne od starešina kampa. Na pločicama su pisala imena: Lea Džudit De La Pena, Dedi Zak, Eni Kaper i David Džuda Van der Velde.

Foto: Printscreen You Tube

Jedna od pločica nađenih u logoru

Joram Hajmi, arheolog koji je bio na terenu rekao je da su ovakve pločice nađene samo u ovom kampu, koji je bio otvoren od marta 1942. do oktobra 1943.

Tokom tog vremena, oko 250.000 Jevreja, uglavnom iz Poljske i Sovjetskog Saveza ostavilo je život na ovom jezivom mestu.

- Ove pločice sa podacima deci su davali njihovi roditelji kako bi ih lakše pronašli u haosu Drugog svetskog rata - rekao je Haimi, koji je prvi put boravio na mestu logora 2007. godine u potrazi za istinom o smrću svog ujaka.


Pločice koje su nađene otkrile su da su ubijena deca ima 6, 9, 11 i 12 godina kada su stradali u nacističkom kampu.


Otkriveno je i da je većina Jevreja odmah nakon dolaska u kamp slata u gasne komore i ubijana.
Nađene su masovne grobnice, ostaci gasnih komora, krematorijuma, a otkriven je i tunel za koji se pretpostavlja da su ga kopali zatvorenici pokušavajući da dođu do slobode, prenosi Dejli mejl.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Slobodan Djukic

pre 3 godine

Zasto se uporno govori o nacistima a ne o Nemcima?Nemci su ubijali Jevreje i to treba ponavljati,kao sto su ustase - Hrvati ubijali Srbe,Jevreje,Rome.

Dule

pre 3 godine

У Јасеновцу је, по проценама, убијено око 170 хиљада српске деце, а за 19432 постоје недвосмислени подаци и имена.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija