• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.02.2021

07:10

KOPALI METRO PA PRONAŠLI NEŠTO NEVEROVATNO! U blizini čuvenih ratnika od terakote pronađeno 3.500 grobnica! /VIDEO/

Vesti

KOPALI METRO PA PRONAŠLI NEŠTO NEVEROVATNO! U blizini čuvenih ratnika od terakote pronađeno 3.500 grobnica! /VIDEO/

Podeli vest

Više od 4.600 arheoloških artefakata i 3.500 grobnica nađeno je tokom izgradnje linije metroa u blizini čuvenih kineskih ratnika od terakote, u gradu Sijanu

Radnici koji su kopali nove linije metroa na dva gradilišta, koja se prostiru na 76 hektara, otkrili su veliki broj arheoloških ostataka. Radi se o produžetku linije metroa ka aerodromu u tom gradu, a sada veliki broj arheologa istražuje ta gradilišta, objavio je Biro za kulturno nasleđe kineske provincije Šensi na društvenoj mreži Veibo.

"Broj ostataka je ogroman i arheološko nalazište na kom se radi je izuzetno veliko", saopšteno je iz tog Biroa.

Na istraživanju trenutno radi više od 1.000 arheologa, a radi se u tri smene, da bi se izbeglo odlaganje izgradnje metroa.

Grad Sijan je tokom istorije bio sedište 13 kineskih dinastija i bio je prestonica Kine tokom 1.100 godina.

Budući da je taj grad trenutno jedno od glavnih saobraćajnih čvorišta i da se u njemu ubrzano radi na infrastrukturi, učestali su i arheološki nalazi.

Tako je od početka gradnje novih linija metroa u aprilu prošle godine nađeno više od 1.300 starih grobnica za koje se pretpostavlja da potiču iz vremena od šestog do 10. veka.

"U Sijanu, pre nego što počne neki projekat izgradnje, pa čak i pre nego što država proda određenu parcelu, prvo se izvode arheološka istraživanja, što je retkost u Kini“, rekao je Vang Žili, zamenik direktora Instituta za zaštitu kulturnog nasleđa Sijana, za „Pipls dejli“.

Svake godine u tom gradu bude otkriveno više od 100 arheoloških nalaza, rekao je Žu Kujing, zamenik direktora Biroa za kulturno nasleđe provincije Šensi.

"Ti nalazi pokrivaju sve periode kineske istorije, od ljudskih prapočetaka, do dinastije Ćing, poslednje vladarske dinastije u Kini“, dodao je on.

Čuveni ratnici od terakote, svetski poznata kolekcija više od 7.000 verno prikazanih skulptura, takođe se nalazi u blizini ovog grada. Ratnici od terakote nalaze se u grobnici prvog kineskog cara Ćin Ši Huanga, koji je ujedinio Kinu u trećem veku. Otkriveni su 1974. godine, a smatra se da su pokopani zajedno sa carem, kako bi on i nakon smrti imao vojsku kojom zapoveda.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija