• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.02.2021

08:00

NEMA PREGOVARANJA! Vašington ne popušta, ako njihova bude poslednja "Severni tok 2" nikad neće biti završen

Vesti

NEMA PREGOVARANJA! Vašington ne popušta, ako njihova bude poslednja "Severni tok 2" nikad neće biti završen

Podeli vest

Predstavnici američkog Stejt departmenta negirali su da se vode pregovori s Nemačkom u cilju postizanja dodatnog nezvaničnog sporazuma koji bi omogućio da se projekat gasovoda „Severni tok 2“ privede kraju, objavio je portal „Aksios“ pozivajući se na svoje izvore

Portal navodi da je ranije tokom nedelje u Americi održan brifing na kojem su učestvovali predstavnici Stejt departmenta i Kongresa. Tokom diskusije zamenik američkog državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije Moli Montgomeri je izjavila da SAD ne vode razgovore s Nemačkom o dodatnom sporazumu.

Prema informacijama kojima raspolaže „Aksios“, razgovori o „Severnom toku 2“ su bili napeti, a strane su se povremeno raspravljale. Tako je na primer jedan član Senata i republikanac pitao predstavnike Bajdenove administracije zašto još nisu uvedene sankcije protiv kompanije „Nord strim 2 AG“.

Odgovoreno mu je da je potrebno mnogo vremena da se precizno utvrdi prema kome treba uvesti sankcije.

Prethodno je zamenica zvaničnog predstavnika vlade Nemačke Ulrike Demer rekla da su nemačke vlasti u stalnom kontaktu sa američkim kolegama po pitanju „Severnog toka 2“ i da je često u pitanju razmena mišljenja.

Taj termin „razmena mišljenja“, kažu u Stejt departmentu, ne treba tumačiti kao vođenje pregovora, navodi portal i podseća da je administracija predsednika Bajdena ukazivala Berlinu na zabrinutost u vezi sa izgradnjom gasovoda u okviru diplomatskih kontakata.

Podsetimo, ranije je list „Volstrit džornal“ javio da je administracija SAD na čelu sa predsednikom Džozefom Bajdenom počela pregovore sa rukovodstvom Nemačke o budućnosti „Severnog toka 2“.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine, usled čega je švajcarska kompanija „Olsiz“ bila primorana da zaustavi radove na polaganju cevi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dolic

pre 3 godine

Sta drugo KAUBOJI rade nego samo reketiraju SVETSKE firme. To se najbolje videlo na Saudiskom princu nije hteo da plati REKET CIA i sad su objavili da on stoji iza ubistva novinara.

Bajta vest

pre 3 godine

Još pre 2 nedelje lideri EU su otkačili Amere i jasno im dali do znanja da je severni tok 2 za sve članice EU prioritet broj 1

Amater

pre 3 godine

GOTOVI STE VASE VREME JE PROSLO..RUSIJA VAM SE SMEJE U LICE A KINA JE ZA VAS VELESILA A TO VAS NAJVISE BOLI.

Milutin

pre 3 godine

Iz neutralnog ugla posmatram i siguran sam da će severni tok biti završen a nato siležije biće poražene.mislim da evropa bira napredak i mir a bez poštovanja Rusije nema mira i stabilnosti.

Gogi

pre 3 godine

Ovo je Đilas ovo maslo. Živeo predsednik Vučić!!!

FLOTILA RUSKIH BRODOVA ŽURI DA ZAVRŠI SEVERNI TOK 2, Ameri napadaju one koje spajaju cevi! SVE OČI SU UPRTE U NEMAČKU, a ona neće...
Planeta

FLOTILA RUSKIH BRODOVA ŽURI DA ZAVRŠI SEVERNI TOK 2, Ameri napadaju one koje spajaju cevi! SVE OČI SU UPRTE U NEMAČKU, a ona neće...

U hladnim vodama kraj Bornholma, danskog ostrva na Baltičkom moru, odvija se složena igra mačke i miša. Flotila ruskih brodova žuri da završi izgradnju Severnog toka 2. U međuvremenu, američka vlada, nova kao i stara (Trampova) cilja kompanije koje su umešane, direktno ili indirektno u izgradnju ovog gasovoda. Kako saga ulazi u svoju završnicu, sudbina cevovoda može zavisiti od ishoda ove trke

24.02.2021

18:30

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59