• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Istorijski zabavnik

04.03.2021

07:00

KAKO JE ČOVEK KOJI NIKADA NIJE POSTOJAO PREVARIO HITLERA I PROMENIO TOK ISTORIJE! "Operacija Mincemeat" je uspela savršeno!

Vesti

KAKO JE ČOVEK KOJI NIKADA NIJE POSTOJAO PREVARIO HITLERA I PROMENIO TOK ISTORIJE! "Operacija Mincemeat" je uspela savršeno!

Podeli vest

Ratne 1943. neverovatni plan Britanaca prevario je vojnu komandu nacista. Akcija čudnog naziva "Oparacija Mincemeat" (vrsta britanske pita), promenila je tok Drugog svetskog rata, a sve se zasnivalo na jednoj neverovatnoj činjenici – čovek koji je trebalo da je izvrši već je bio mrtav!

U proleće 1943. pobeda Saveznika na afričkom kontinentu postala je izvesna, pa se vojna komanda okrenula planiranju akcija na evropskom kontinentu. Postojala su dva glavna pravca invazije – Grčka ili Sicilija. Postojao je samo jedan problem.

– Svaka budala će znati da će to biti Sicilija – kako je to jednom rekao Čerčil.

Ako bi sile Osovine primetile da Saveznici gomilaju snage za invaziju na ostrvu lako bi pripremili odbranu Sicilije koju niko ne bi mogao da probije. Dakle, pitanje koje se postavilo pred Saveznike bilo je sledeće - kako da prevare naciste da pomisle da će napad doći sa nekog drugog mesta?

A onda su dva britanska agenta – Čarls Čolmondeli i Ivan Montegi, skovali plan. Obojica su bili članovi tajnog sistema duplih agenata koji su bili infiltrirani u nacističke redove a zapravo su radili za Saveznike. Oni su došli na ideju da snabdeju neprijatelje lažnim dokumentima koji bi ih naveli na pogrešan trag. Ova strategija već je "upalila" u Africi i za vreme Prvog svetskog rata, ali da li će uspeti ponovo?

Plan je bio sledeći - lažna dokumenta biće ostavljena zajedno sa lažnim ostacima pilota na obalu Španije. Sve će izgledati kao da su nacisti oborili avion sa pilotom dok će zapravo jedna britanska podmornica baciti telo blizu obala Španije. Bilo je za očekivati da španske vlasti, koje su i inače sarađivale sa nacistima, odmah proslede dokumenta neprijateljima.

Montegi je smislio ime čitavoj akciji – "Operacija Mincemeat".

Čovek koji nikada nije postojao

Agentima je prvo bio potreban misteriozni čovek koji će nositi "poverljive podatke". U Londonu su pronašli telo Glindvera Mičela, depresivne skitnice koja nije imala živih rođaka. On je umro nakon što se otrovao otrovom za pacove, ali se to na telu nije videlo, pa bi tako uspeo da zavara naciste.

Čolmondeli i Ivan Montegi rešili su da ga nazovu major Vilijam Martin. Bilo je nekoliko Martina u kraljevskoj mornarici sa činom majora, pa bi prevara bila uverljivija. "Novorođeni" Martin dobio je čitav jedan život – tim je napravio lažna pisma, dokumenta iz banke, čak i fotografiju "verenice" Pem… sve što bi moglo da se nađe u novčaniku jednog prosečnog britanskog vojnika.

Foto: wikipedia.org

Verenica Pem, zapravo Nensi Džun lesli, agent MI5

Major Vilijam Martin je sa sobom nosio lažno pismo u kome se eksplicitno govorilo o tome da će savezničke snage uskoro napasti Grčku, kao i gde će se iskrcati. Takođe, dodato je i da će se dogoditi napad na Sardiniju, a da će invazija na Siciliju biti samo varka.

I tako je prevara postavljena - telo majora Martina isplivalo je u ranim jutarnjim časovima 30. aprila 1943. nekoliko kilometara od španske luke Uelva. Telo su pokupili lokalni ribari i predali vlastima.

Foto: wikipedia.org

Kao što su saveznici i predvideli, telo i poruku španske vlasti su predale nacistima. Kada su se Nemci konačno dokopali dokumenata, kopirali su ih i poslali dalje kako saveznici ne bi ništa posumljali. Ipak, britanski agenti su znali da se operacija odvija po planu.

Od podruma do Hitlerovog stola

Hitler je bio oduševljen informacijom i verovao je da će to biti akcija koja će njegove neprijatelje konačno baciti na kolena. Zabeleženo je da je jedino Gebels, nacistički ministar propagande, bio skeptičan, ali da ga niko nije slušao.

Hitler je preusmerio tri tenkovske divizije na Balkan umanjujući pritisak na Francusku i Rusiju, a snage su bile fokusirane na Grčku, Sardiniju i Korziku. Nemačka komanda je poslala ovu poruku mediteranskom komandantu: "Mere koje se preduzimaju na Sardiniji i na Peloponezu imaju najveći prioritet".

I tako, kada se 160.000 Amerikanaca, Kanađana i Britanaca iskrcalo na obalama Sicilije zatekli su sile Osovine potpuno nespremnim. Čak i nakon što se invazija dogodila, Hitler je nastavio da veruje da je operacija na Siciliji samo obmana, fasada za ono što zapravo treba da se dogodi u Grčkoj.

"Operacija Mincemeat" je uspela savršeno"!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Budale

pre 3 godine

Da se nije ta skitnica otrovala sigurno bi se sam obesio o bravu ?.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija