• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik/logično

02.03.2021

22:30

ZAŠTO GEJTS KAO SUMANUT KUPUJE ZEMLJU ŠIROM AMERIKE?! Milijarder postao najveći zemljoposednik u SAD... Rešio da nahrani gladne u Africi, ili je nešto drugo u pitanju?!

Vesti

ZAŠTO GEJTS KAO SUMANUT KUPUJE ZEMLJU ŠIROM AMERIKE?! Milijarder postao najveći zemljoposednik u SAD... Rešio da nahrani gladne u Africi, ili je nešto drugo u pitanju?!

Podeli vest

Kada se čuju reči Bil Gejts, uvek se pomisli na Majkrosoft i filantropiju, a četvrti najbogatiji čovek na svetu bavi se poljoprivredom. Poslednjih godina njegova investiciona kompanija Kaskejd kupuje zemljište kao da mu život zavisi od toga

Bil Gejts je vlasnik velikog poljoprivrednog zemljišta u Sjedinjenim Državama. Prema Lend Reportu, suosnivač Majkrosofta sada ima ogromnih 242.000 hektara u 18 država. Ova kupovina izaziva mnoge da se zapitaju koje su Gejtsove namere jer nikada nije govorio o svojoj ljubavi prema gajenju useva i “prijatnom” mirisu svežeg stajnjaka.

Prema Njujork postu, Gejtsovo interesovanje za poljoprivredno zemljište motivisano je njegovom željom da se bavi pitanjem klimatskih promena, kao i da pomogne siromašnijim zemljama, gde ljudi pate od gladi.

Tabloid piše da Gejtsovim carstvom obradivog zemljišta upravlja Kotonvud Ag Menadžment, koji je zauzvrat član Liding Harvesta, neprofitne organizacije koja poljoprivrednicima širom sveta pomaže da „usvoje bolje prakse sada, tako da svi možemo stvoriti zdraviju budućnost za generacije koje dolaze“.

Izveštaji su ranije sugerisali da poljoprivreda, posebno proizvodnja govedine, doprinosi emisiji CO2 koji zadržava toplotu sunčevih zraka i posledično dovodi do klimatskih promena. Gejts je ranije rekao da se bez inovacija svet neće moći nositi sa klimatskim promenama, za koje mnogi naučnici kažu da će rezultirati ekstremnim temperaturama, prirodnim katastrofama i kolapsom ekosistema. Šta reći? Čovek zna sve šta će se dogoditi.

Foto: pexels.com

Gejts zato i učestvuje u projektima zaštite životne sredine i ulaže u različite kompanije. Jedna od njih je Imposibl Fuds koja proizvodi zamene za govedinu.

Brus Šerik, profesor poljoprivredne ekonomije na Univerzitetu Ilinois u Urbana-Šampenj, koji je takođe član odbora Liding Harvesta, kaže da farme nisu samo deo problema klimatskih promena, već mogu postati i rešenje.

Šerik veruje da će suosnivač Majkrosofta napraviti veliku razliku ako uspe da pokaže da poljoprivreda može biti i profitabilna i održiva. Sve bi to bilo fino da Bil Gejts ne podupire GMO koji potiskuje autohtone sorte voća i povrća, te pri tome uništava autonomiju malih poljoprivrednika koji su primorani da skupo plaćaju takvo seme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojša

pre 3 godine

Nekada se govorilo za Dunđerskog da je latifundista i veliki zemljoposednik, a imao je 6.000 ha zemlje. Sada prica o Gejtsu koji ima 100 milijardi dolara da ima 242.000 ha. A kako onda opisati Miskovica, Matijevica, Kostica i njegovu majku. Oni su daleko veci veleposednici zemlje od Bila Gejtsa u odnosu na bogatstvo u odnosu na rapolozivu teritoriju drzave i u odnosu na broj stanovnika. I ne kriju da su spremni da je prodaju u datom trenutku za dobre pare, a sto bi to ugrozilo bezbednost zemlje nije ih briga.

srbo

pre 3 godine

Izgleda pukao dolar,jedino će hrana biti strateški proizvod.

Marija

pre 3 godine

Čovek je eugeničar, to nema veze sa filantropijom.

Realno

pre 3 godine

Hoce da srusi Vucica! To je plan! Ali, na zalost, nista mu ne mozemo!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija