• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/the sun

06.03.2021

08:20

Priča o jednom od najvećih zločina!

Vesti

Priča o jednom od najvećih zločina!

Podeli vest

Elizabet Fricl provela je 24 godine u podzemnom zatvoru svoga oca Jozefa Fricla gde mu je služila kao robinja koju je napastvovao više od 3.000 puta i koja mu je rodila sedmoro dece

Tek kad joj je najstarija ćerka Kerstin teško obolela, došlo je do njegovog hapšenja. Stravična priča, koja se odvijala 2008. godine u malom austrijskom gradu Amšteten, šokirala je svet i sada inspirisala stvaraoce američkog filma "Devojka u podrumu".

Iako je smešten u SAD i imena su promenjena, film odražava Elizabetinu priču u gotovo svim detaljima - s glavnom glavom Sarom, koju je otac zaključao nakon njenog 18. rođendana i rodila mu decu jer njena majka ostaje nesvesna njegovih gnusnih zločina.

Ali istinita priča o Elizabet i njeno šestoro dece jezivija nego što bi bilo koja fikcija ikada mogla biti. Kada je Josef 1984. godine zamolio ćerku da mu pomogne da postavi vrata u njegovom novoizgrađenom podrumskom kompleksu, ona je srećno pristala.

Nekoliko trenutaka kasnije, osamnaestogodišnju Elizabetu drogirao je, vezao za krevet i držao je u zatočeništvu 24 godine, silujući je preko 3.000 puta.

Foto: Printskrin Youtube

Kuća strave u Amštetenu

Namamio je da mu pomogne da namesti vrata

Fricl je godinama jezivo planirao i gradio podzemni zatvor, iskopavao baštu, pa čak i izgradio bazen nad kompleksom u kojem su plivali gosti sa roštilja, nesvesni da je Elizabet zarobljena u svom paklenom zatvoru dole.

Vrata koja je na kraju namestio dovršila su zvučno izolovani i bunker i zapečatila njenu sudbinu.

Nakon što joj je vezao ruke na leđa, tako da je mogla da se kreće samo pola metra sa obe strane kreveta, Frcl je ubedio suprugu Rozmari da je njihova ćerka pobegla i da se pridružila sekti. Sutradan je prvi put silovao

Šest meseci kasnije, Fricl je uklonio lanac jer mu je, prema sudskim dokumentima, "ometao seksualnu aktivnost". Tokom zatočeništva, tukao ju je i šutirao, prisiljavao na ponižavajuća dela - uključujući i scene iz nasilnih porno filmova, silovao ju je nekoliko puta dnevno.

Sa zidova podruma slivala se vlaga, koju je Elizabeta brisala peškirima, a pacovi su je napadali, prisiljavajući je da ih hvata i ubija golim rukama.

Foto: Printskrin Youtube/ap

Bez medicinske nege, a uz samo dezinficijens i par prljavih makaza, Elizabet je u podrumu rodila sedam beba. Troje dece - Kerstin, rođena 1988, Stefan (1990) i Felik (2002) - živeli su pod zemljom, nikada nisu videli sunčevu svetlost, i bili su prinuđeni da budu svedoci gnusnog zlostavljanja svoje majke.

Fricl je, međutim, sredio da troje dece - Lisu (rođena 1992. godine), Moniku (1994.) i Aleksandra (1996.) odgaja sa suprugom Rozmari. Ubedio je komšije da ih je na pragu ostavila rekavši da Elizabet nije želela da ih odgaja u svojoj „sekti“.

Tragično je da je Aleksandrov blizanac Mihael umro u njenom naručju za samo 66 sati, pa ga je Fricl spalio. Fricl je naterao Elizabet da piše pisma majci, tvrdeći da je dobro, ali nije u stanju da brine o deci, moleći majku da ih odgaja.

Da bi sprečio pokušaje bekstva, Fricl je rekao ćerki da su vrata pod električnim naponom i da će  "otrov biti pušten u podrum i sve ih odmah ubiti".

Kada je bio ljut na Elizabetu, kaznio bi je isključivanjem struje u podrumu danima, ostavljajući je u potpunom mraku.

Foto: Printskrin Youtube/ap

Lice zla... Jozef Fricl

"Niko mi neće verovati"

Kerstinina bolest u aprilu 2008. bio je početak kraja Elizabetinih iskušenja. Fricl je odvezao 19-godišnjakinju u bolnicu gde je momentalno odvedena na intenzivnu negu.

Policija, zabrinuta zbog smrtno blede devojke, uputila je apel majci da ih kontaktira, a Elizabet ih je, gledajući ih svojevremeno na televizoru u podrumu, molila da je oslobode. Onda im je otkrila celu šokantnu priču - pod uslovom da više nikada ne vidi oca.

Prvo što je rekla bilo je „Niko mi neće verovati“. Na njegovom suđenju, 2009. godine, Friclovi advokati pokušali su da ga prikažu kao požrtvovanog oca koji je zaključao svoju svojevoljnu ćerku kako bi je spasio od života droge, pića i lošeg društva.

Ali Elizabetino 11-časovno svedočenje uverilo je sud u sve zločine i 73-godišnjaka koji je potom osuđen na doživotni zatvor. Još uvek je u austrijskom zatvoru Garsten.

Deca su imala od šest do 19 godina kada su se njihove muke završile, dugi niz godina dobijala su intenzivnu terapiju i cela porodica sada živi pod drugim imenima. U početku, Stefan nije mogao da hoda uspravno, nakon godina saginjanja u podrumu sa niskim plafonom. Svo troje dece „dole“ imalo je medicinske probleme, uzrokovane nedostatkom sunčeve svetlosti, dok su deca „gore“ bila traumatizovana da bi saznala istinu.

Ljubav sa telohraniteljem

Prema rečima jednog od njihovih staratelja, citiranog u knjizi Čudovište: „Došlo je do sukoba između podrumske dece i porodice na spratu koju su deda i baka odgajali.

„Dan kada su deca na spratu počela da zovu Elizabet "Mama", bio je dan kada je znala da je osvojila njihova srca.

Elizabet nije govorila sa majkom za koju je verovala da je mogla da se suprotstavi Friclu, ali su se pomirile pre Rozmarine smrti 2012. godine.

Posle godina psihijatrijske pomoći, Elizabet je navodno pronašla ljubav u 52. godini i to sa 29-godišnjim telohraniteljem Tomasom Vagnerom sa kojim je u vezi od 2019. godine.

Psihijatar koji je lečio porodicu rekao je austrijskom listu Osterajh: „Ovo je živopisni dokaz da je ljubav najjača sila na svetu. Uz odobrenje lekara, prekinula je sa psihijatrijskom terapijom i nastavlja sa životom - uči da vozi, pomaže deci u obavljanju domaćih zadataka, sklapa prijateljstva sa ljudima u njenom mestu. U tom podrumu je izgubila najbolje godine svog života; odlučna je da će joj svaki preostali dan biti ispunjen aktivnošću ".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija