• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.03.2021

08:00

RUSI TESTIRALI ARTILJERIJSKU JEDINICU NA LOVCU SU-57! Top GŠ-30-1 svojom preciznošću NADMAŠUJE SVE KONKURENTE! /VIDEO/

Vesti

RUSI TESTIRALI ARTILJERIJSKU JEDINICU NA LOVCU SU-57! Top GŠ-30-1 svojom preciznošću NADMAŠUJE SVE KONKURENTE! /VIDEO/

Podeli vest

Radi se o jednocevnom topu koji koristi municiju 30×165 mm

Njegova praktična brzina gađanja je do 1,500 granata u minuti. Zahvaljujući posebnom dizajnu topovske cevi kao i autonomnom sistemom za vodeno hlađenje GŠ-30-1 predstavlja vazduhoplovno artiljerijsko oružje koje se odlikuje zavidnom preciznosti dejstva u odnosu na svoje konkurente.

Na internet mreži se pojavio fotoalbum na kome se vide sekvence sa testiranja vazduhoplovnog topa GŠ-30-1 koji se nalazi u naoružanju ruskog višenamenskog borbenog aviona pete generacije Su-57.



Testiranje je obavljeno na zemlji. Sam proces testiranja je ocenjeno visokom ocenom. Vazduhoplovni konstruktori i tehničari na naoružanju su proverili efikasnost topa na daljinama koje odgovaraju njegovim tehničko-taktičkim performansama, kao i interakciju napadno-navigacionog kompleksa aviona sa topovskim naoružanjem.

Grijazev-Šipunov, GŠ-30 je top kalibra 30 milimetara koji je specijalno napravljen za sovjetske, a kasnije ruske borbene avione. Zbog svojih tehničkih kvaliteta sa njim je opremljena praktično kompletna borbena avijacija ruske armije (MiG-29, MiG-35, Su-27, Su-30, Su-33, Su-27M, Su-37, Su-35, Su-47, Su-57), taktički bombarderi (Su-34), uključujući i avion sa vertikalnim poletanjem (Яk-141). Ušao je u upotrebu 1981. godine a njegov proizvođač je ruska kompanija "Ižmaš".

Inače samo oružje teži oko 50kg. Njegova kompletna dužina je skoro 2 metra. Koristi granate kalibra 30x165 mm pojedinačne mase 835 grama, od čega na granatu otpada prosečno 390 grama. Borbeni klomplet se uobičajeno sastoji od 150-300 granata.

Najkonkurentniji top mu je američki M61 Vulcan koji koriste američki lovci još od rata u Vijetnamu. M61 koristi granate kalibra 20 milimetara što umanjuje njegov domet, preciznost i snagu u odnosu na GŠ-30. Međutim, M-61 može da ispali 6000 granata u minuti.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan M

pre 3 godine

Američki avioni u bliskoj borbi skoro da nemaju šanse su sukobu sa Ruskim modernim lovcima-bombarderima. Čak je preveliki zalogaj i Su-34 koji je pre svega bombarder pa tek onda lovac . Novi avioni USAF svoju prednost baziraju na smanjenom radarskom odrazu i raketama velikog dometa mreži avaxa i satelita ,Naravno da do direknih borbi neće doći sve će se svesti na izolovane incidente , kao što je Tursko obaranje zastarelog Ruskog Su-24

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija