• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika.rs

07.03.2021

18:57

DRŽAVLJANIN SRBIJE POSTAJE PREDSEDNIK PALESTINE?! On je jedna od najmisterioznijih ličnosti u svetu, Bliski istok sa njim neće biti isti!

Vesti

DRŽAVLJANIN SRBIJE POSTAJE PREDSEDNIK PALESTINE?! On je jedna od najmisterioznijih ličnosti u svetu, Bliski istok sa njim neće biti isti!

Podeli vest

Palestinski predsednik godinama je trpeo pritiske saveznika i rivala da na okupiranoj teritoriji Zapadne obale i u pojasu Gaze održi izbore pošto mu je mandat istekao pre više od jedne decenije. Mahmud Abas se konačno saglasio da posle 15 godina zakazuje izbore za Palestinski zakonodavni savet (Parlament) za 22. maj, dok bi prvi predsednički izbori posle 16 godina bili održani krajem jula

Ostarelom 85-godišnjem predsedniku već duže vreme traže naslednika. Najbolje stoji Marvan Barguti, koji u Izraelu već 19 godina izdržava kaznu doživotnog zatvora pod optužbom za organizovanje terorističkog napada, ali on se još nije izjasnio.

I dok Palestinci od glasanja očekuju da nacionalnu politiku izvedu iz atrofije i da konačno normalizuju odnose između rivalskih Fataha i Hamasa, već se naslućuje oštra borba na dva izborna fronta. Čim je Abas raspisao izbore, otvoren je sukob njegovog Fataha i Demokratske reformističke struje (DRC) koju predvodi Muhamed Jusuf Dahlan, jedna od najkontroverznijih i najmisterioznijih ličnosti Bliskog istoka. Njihovo rivalstvo traje decenijama.

U vreme dok je Dahlan bio šef palestinske bezbednosti kritikovan je zbog poslovne imperije koju je stvorio i sumnjivih veza s Izraelom, pa su ga neki nazivali „kolaborantom". Držao je privatnu vojsku, za koju se govorilo da je finansiraju CIA i Mosad. Dahlan je napustio Ramalu 2010, posle sukoba s Abasom, koga je optuživao da je "diktator" koji nije u stanju da vodi ni Palestinsku upravu ni Fatah. Vratio se naredne godine da bi osporio isključivanje iz Fataha, ali je umesto toga pokrenuta istraga pod optužbama za korupciju i umešanost u ubistvo jednog od lidera Hamasa u Dubaiju. Palestinski sud osudio ga je 2016. u odsustvu na tri godine zatvora pod optužbom za prisvajanje 16 miliona dolara u vreme dok je bio član vlade.

Nastanio se u Emiratima, gde je vremenom postao savetnik za bezbednost šeika Muhameda bin Zajeda, prestolonaslednika Abu Dabija. Odatle je, tvrde, osmišljavao intrige, kovao zavere, organizovao špijunske veze i mešetario mutnim međunarodnim biznisom pranja novca i trgovine oružjem. S neizmenjenim statusom miljenika SAD i Izraela, nastavio je da eksploatiše svoje političke i biznis veze širom Bliskog istoka. Teško da ima regionalnog konflikta ili intrige u koju nije upleten: rušenje vlasti Muslimanske braće u Egiptu, rat u Jemenu, angažman Emirata u građanskom ratu Libije. Dospeo je na listu najtraženijih terorista u Turskoj pod optužbom da je umešan u pokušaj državnog udara 2016.

Poslednji angažman vezuje se za talas arapsko-izraelske normalizacije, što su Palestinci doživeli kao „nož u leđa" i Dahlanu pripisali „izdajničku ulogu".

Poslovne veze omogućile su mu da 2013. dobije državljanstvo Srbije. Dok se Dahlan sve češće pominje kao ozbiljan kandidat da nasledi Abasa, on kritikuje predsednika, Palestinsku upravu i PLO. „Bliskoistočni Suslov", čovek sa hiljadu života, hiljadu lica i hiljadu zločina, kako Dahlana opisuju brojni neprijatelji koje je stekao, za sada se ne izjašnjava o kandidaturi. To umesto njega čine drugi. Amerikanci su svojevremeno smatrali da je Abas najbolja zamena Jaseru Arafatu. Hvalili su ga kao čoveka sporazuma i pregovora. Ta vremena su prošla. Vašington identifikuje svog novog kandidata: Dahlana.

Američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman podigao je prašinu kad je u odgovoru na pitanje desničarskog lista „Izrael Hajom" da li bi SAD volele da postave Dahlana za budućeg predsednika odgovorio: „Razmišljamo o tome". Potom je saopšteno da je „pogrešno citiran".

HITNA EVAKUACIJA U LIONU, FRANCUSKA NA NOGAMA! Pronađena bomba od 150 kilograma, ako eksplodira pola grada ode u vazduh?!

Dahlan je na intervju reagovao porukom da je Palestincima neophodna „obnova legitimiteta lidera i institucija" i da su neophodni izbori. Pokrenuo je kampanju na Zapadnoj obali, na šta je Abas uzvratio „striktnim" direktivama institucijama koje su, tvrdi se, ustanovile tajne transfere novca Dahlanovim pristalicama i njegovu infiltraciju u službe bezbednosti.

Palestinska uprava nesumnjivo je destabilizovana poslednjim događanjima u regionu, pa bi i desnica u Izraelu da vidi Dahlana na liderskoj poziciji, uverena da on može da spreči eventualne nemire sve više marginalizovanih Palestinaca.

Dok eksperti u oblasti bezbednosti upozoravaju na slabljenje Abasa, već su razrađena tri moguća scenarija promena: mirna tranzicija vlasti, haos borbe za prevlast Fataha i Hamasa i mešavina ova dva. Dahlan bi prihvatio svaki, pod uslovom da on komanduje. Fatah se još nada da će sprečiti Dahlana pozivajući se na zakon koji zabranjuje kandidaturu bez sudskog sertifikata da nije optužen, ili kandidatu koji sredstva za kampanju, direktno ili indirektno, obezbeđuje u inostranstvu.

Foto: Reuters

- Što se nas tiče, Dahlan nije osuđen ni u jednom slučaju - tvrdi Abdel Hamid el Masri, lokalni lider DRC-a, potvrđujući nameru da njegov pokret, uz podršku Egipta, Jordana i UAE, izađe i na parlamentarne i na predsedničke izbore.

SRBIJO, OVO NIJE DOBRO! BAJDEN VASKRSAVA POLITIKU OLBRAJTOVE, pojačanje u Stejt departmentu Moli Montgomeri je čedo "zla" koje nas je bombardovalo!

Mediji u Zalivu traže kraj Abasove ere, dok Egipat i neke druge arapske zemlje traže od Abasa da Dahlanu dopusti povratak na Zapadnu obalu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija