• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.12.2019

10:37

ZNATE LI KAD JE DINAR POSTAO SRPSKA VALUTA? I kakve to ima veze s Milutinom Milankovićem? (VIDEO)

Live TV

ZNATE LI KAD JE DINAR POSTAO SRPSKA VALUTA? I kakve to ima veze s Milutinom Milankovićem? (VIDEO)

Podeli vest

Te, sada već davne 1873. godine u Srbiji je Zakonom o kovanju srebrne monete uveden dinar kao novčana jedinica. Srbija je prethodno pristupila Novčanoj konvenciji koju su u Parizu 1865. potpisale Francuska, Belgija, Italija i Švajcarska. Time je otklonjen monetarni haos i dotadašnja upotreba više od 40 različitih moneta - dukata, forinti, talira. Dinar je uzet kao naziv za novčanu jedinicu pošto je taj naziv postojao u srednjovekovnoj Srbiji još u XIII veku, za vreme Kralja Uroša

1574 - Murat III je postao turski sultan posle smrti Selima II.

1806 - U Prvom srpskom ustanku oslobođena je beogradska varoš i Turci su potisnuti u Kalemegdansku tvrđavu.

1821 - Rođen je francuski pisac Gistav Flober, jedan od osnivača francuskog realizma.

1863 - Rođen je norveški slikar Edvard Munk. Njegovo najpoznatije delo "Krik" donelo mu je ogromnu popularnost.

1915 - Rođen je američki pevač i filmski glumac italijanskog porekla Frensis Albert Sinatra, poznat kao Frenk Sinatra, koji je svetsku slavu stekao nizom muzičkih hitova poput pesama "Stranac u noći" i "Njujork, Njujork".

1915 - Poleteo je prvi avion načinjen u potpunosti od metala, letelica nemačkog konstruktora Huga Junkersa.

1958 - Umro je srpski matematičar, astronom i geofizičar Milutin Milanković, naučnik svetskog ugleda, tvorac najsavršenijeg kalendara, osnivač katedre nebeske mehanike na Beogradskom univerzitetu, potpredsednik Srpske akademije nauka.

1958 - Umro je srpski pravni stručnjak Slobodan Jovanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija