• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.12.2019

12:07

BOŽIĆ JE BIO POSLEDNJI DAN U ŽIVOTU MNOGIM FILMSKIM I MUZIČKIM LEGENDAMA! Na današnji dan preminulo je mnogo zvezda! (VIDEO)

Live TV

BOŽIĆ JE BIO POSLEDNJI DAN U ŽIVOTU MNOGIM FILMSKIM I MUZIČKIM LEGENDAMA! Na današnji dan preminulo je mnogo zvezda! (VIDEO)

Podeli vest

Hrišćanski vernici koji se pridržavaju gregorijanskog kalendara danas proslavljaju Božić, dan Isusovog rođenja i jedan od najradosnijih crkvenih praznika. Međutim, ovaj dan je u prošlosti bio poslednji u životu za mnoge glumačke i muzičke legende

800 - Papa Lav III krunisao je u Rimu franačkog vladara Karla Velikog za svetog rimskog cara, što će biti titula nemačkih monarha do vremena Napoleona I.

1066 - U Vestminsterskoj katedrali u Londonu za engleskog kralja krunisan je normanski vojvoda Vilijam I Osvajač.

1741 - Švedski fizičar Anders Celzijus izumeo je skalu od 100 stepeni za merenje temperature.

1870 - Rođena je nemačka revolucionarka Roza Luksemburg.

1899 - Rođen je američki filmski glumac Hemfri Deforest Bogart.

1914 - U Prvom svetskom ratu na Zapadnom frontu stupilo je na snagu legendarno nezvanično "božićno primirje" kada je grupa britanskih i nemačkih vojnika obustavila paljbu, izašla iz rovova i susrela se na ničijoj zemlji između zaraćenih strana.

1926 - Japanski regent princ Hirohito nasledio je presto Japana posle smrti oca cara Jošihita.

1938 - Umro je češki pisac Karel Čapek.

1977 - Umro je britansko-američki filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umetnika u istoriji filma.

1983 - Umro je španski slikar i vajar Huan Miro, jedan od najvećih nadrealističkih umetnika.

1989 - Zbačeni rumunski predsednički par Nikolae i Helena Čaušecku streljan je u Trgovištu posle tajnog brzometnog suđenja.

1991 - Ostavku je podneo sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, od osnivanja Sovjetskog Saveza 1922. sedmi, i poslednji, lider te države.

1995 - Umro je američki filmski glumac, pevač i zabavljač Din Martin.

2006 - Umro je Džejms Braun, jedan od najuspešnijih američkih pevača "soula i bluza".

2016 - Umro je Džordž Majkl, britanski muzičar i pevač.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija