• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

17.10.2019

12:08

I SRBIJA IMA HOLIVUD! Fali mu jedno slovo, ali zato ima krčmu u planini i Čkaljin vajat! (TV IN)

Live TV

I SRBIJA IMA HOLIVUD! Fali mu jedno slovo, ali zato ima krčmu u planini i Čkaljin vajat! (TV IN)

Podeli vest

Srbija ima svoj Holivud i to u srcu Šumadije – na planini Rudnik, u selu Mutanj. Međutim ovaj naš domaći nikao je, a kako drugačije, nego na kredit i to zahvaljujući entuzijazmu samo jednog čoveka

Kao veliki filmofil, Ivan Jakovljević nije bio lenj, pa je želeo da selu u kom je odrastao i ostao da živi sa porodicom pokloni nešto nesvakidašnje. Brdo iznad njegove kuće, sa kog puca neverovatan pogled na pola Šumadije učinilo mu se idealnim mestom na kojem je osvanulo osam dobro poznatih slova, koja smo do tad gledali samo u američkim filmovima.

Foto: RINA

- Izbacio sam jedno slovo “l”, da ne bude da sam napravio čist plagijat, a u desnom uglu može se videti kako piše da je to “srpski Holivud”. Kredit sam otplaćivao dve godine i nije mi žao, jer za 12 godina koliko ovaj natpis postoji na Rudnik je došlo višetsruko više turista, napravili smo pravi bum - priča Ivan.

Foto: RINA

Ivan Jakovljević

Ukoliko Ibarskom magistralom krenete ka Gornjem Milanovcu, nećete moći da ne primetite ovaj fenomenalan natpis, a tako je bilo i sa poznatim srpskim rediteljem Miroslavom Batom Petrovićem, koji je ugledavši gde se nalazi “srpski Holivud”, poželeo upravo na tom mestu da napravi filsmki festival.

Foto: RINA

- Od 2011. godine, ovde se organizuje nacionalni, ali od ovog leta i međunarodni filmski festival koji je naišao na odličan odziv. Imali smo preko 400 prijava iz celog sveta, a odbarali smo najboljih 30. Gledaoci sede na livadi, uživaju u filmovima i u nestvarnoj atmosferi koja može da se dogodi samo na ovom mestu - priča Ivan.

Foto: RINA

Ovog čoveka su sa razlogom prozvali i Ivo Car, jer je on ovde napravio i najveću ljuljašku u Srbiji, visoku pet, a široku četiri metra, ali kao omaž srpksoj glumačkoj legendi nikao je i Čkaljin vajat.

- Sgradili smo tradicionlane šumadijske kućice, Čkaljin vajat i filmsku kolibu sa kojom se inostrani gosti oduševljaju, jer tako nešto nisu imali priliku da vide u svojim zemljama - izjavio je Ivo car.

Ali, ovde na obroncima Rudnika postoji i – krčma u planini.

Foto: RINA

- Ona ne postoji samo u onoj poznatoj pesmi, već je i ovde u srpskom Holivudu - kaže ovaj kretativni majstor.

Slova je Ivan pravio od metala, a za skoro deceniju ipo ona su se poprilično pohabala, pa je vreme za rekonstrukciju kako bi srpski Holivud zasijao novim, zvezdanim sjajem.

Foto: RINA

- U planu je da to relazujemo sledeće godine, da napravimo slova od aliminijumskog lima, koja bi mogla da traju narednih godina - izjavio je Ivan i dodaje da preko društvenih mreža intenzivno traži investitore koji bi ovde napravili manji hotel.

- Siguran sam da bi se ovde posao dobro razvijao, jer dosta je posetilaca, ali ovde nemaju gde da popiju kafu ili sok, ili da prenoće. Zato je potrebno da ovu lokaciju neko od investitora prepozna, jer zaista ima šta da ponudi - naglasio je on.

A dok ne stigne investitor, Ivan se pobrinuo i za poslužnje posetilaca. U pletenoj korpi doneo je domaći sok od jabuka, kolače sa borovnicama koje je pravila njegova supruga i domaću ljutu. I zato nema sumnje da je Ivo zaista pravi “car”, čiji entuzijazam i ljubav prema rodnom selu i filmu, pravazilazi sve granice.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija