• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

14.06.2020

15:30

OVO JE MESTO GDE SE UKRŠTAJU INOVACIJA, PRIVREDA I EKONOMIJA! U Naučno-tehnološki park u Čačku uloženo 330 miliona!

Live TV

OVO JE MESTO GDE SE UKRŠTAJU INOVACIJA, PRIVREDA I EKONOMIJA! U Naučno-tehnološki park u Čačku uloženo 330 miliona!

Podeli vest

U Čačku je sve spremno za otvaranje Naučno-tehnološkog parka, koji će posle Beograda, Novog Sada i Niša biti četvrti u Srbiji

Naučno-tehnološki park prostire se na 5.800 kvadratnih metara i nalazi u jednom od pogona fabrike „Cer“, koja je uništena u NATO bombardovanju.

- Naučno-tehnološki park u Čačku imaće i svoj proizvodni pogon na 4.500 kvadratnih metara, što znači da će ovde biti useljene i proizvodne kompanije. Već smo raspisali poziv za useljenje članica, a članstvo može biti puno uz korišćenje našeg prostora i virtuelno gde se neće koristiti naši kvadarati, ali sa tim korisnicima bićemo u stalnoj komunikaciji. Za sada je sedam kompanija u procesu useljavanja i ovde će moći da razvijaju svoje inovativne delatnosti, očekujemo da će ih biti do dvadeset - izjavio je za RINU, v.d. direktora NTP u Čačku, Mirko Pešić.

Foto: RINA

Mirko Pešić

Cilj Naučno-tehnološkog parka jeste da se povežu svi elementi savremenog biznisa i da ljudi koji imaju registrovanu inovacionu ideju, uz pomoć NTP-a je dodatno unaprede i razviju. Za ovu investiciju izdvojeno je ukupno 330 miliona dinara, od čega je 270 miliona uloženo u renoviranje prostora, a 60 za kupovinu savremene opreme, koja će svim korisnicima omogućiti dobre uslove za poslovanje.

- Ovo  je veliki korak za privredu Čačka, uporedo ćemo nastaviti i sa razvojem start ap centra u kom srednjoškolci i studenti mogu da razvijaju svoje biznis strategije, a ukoliko one budu dovoljno ozbiljne za registraciju, sledeća adresa jeste NTP u kojem će da posluju. Sva ta naučno-tehnološka preduzeća poslovaće pod jednim krovom, a mladi inovatori imaće mogućnost da razmenjuju svoja znanja i iskustva - kaže Pešić.

Osnivači Naučno-tehnološkog parka su privredna udruženja, među kojima su Fakultet tehničkih nauka, Agronomski fakultet, Institut za voćarstvo i grad Čačak, a od ove godine i država je jedan od suvlasnika.

- Za nas je veoma značajno što postajemo deo nacionalne mreže. Ovo će biti mesto gde se ukrštaju inovacija, privreda i ekonomija - zaključio je Pešić.

Naučno-tehnološki park u Čačku se otvara u utorak, čemu će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar prosvete Mladen Šarčević i ministar za inovacije Nenad Popović.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija