• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

14.07.2020

15:01

Rabadžiluk jedan od najtežih poslova na svetu: Ovako Milan i Milojko s volova izvlače teška drva!

Live TV

Rabadžiluk jedan od najtežih poslova na svetu: Ovako Milan i Milojko s volova izvlače teška drva!

Podeli vest

Nigde kao u Srbiji ne možete čuti zvuke volovske zaprege, medenice, sekire ili motorne testere kao u gustoj zlatiborskoj šumi sela Jablanica, gde se rabadzilukom još po koja kuća bavi. Umesto teške mehanizacije, sa svojim volovima rabadzije ovog leta izvlače prve trupce u jako teškim uslovima. Za Milojka Udovičića Šiša i negov par volova posao rabadzije i ako je težak, zlata je vredan, pored toga što mora paziti na sebe mora i na volove koji su u ovim selima kao članovi domaćinstva

-Važno je da smo mi zdravi i živi. Ovo je naša svakodnevica, po neliko puta idemo u šumu u toku dana, u zavistnosti gde se ona nalazi, da li je u strani ili na ravnom. Moraš umeti da upravljaš volovima čuvaš i sebe i njih da im ne prebiješ noge, moraš znati postaviti bione, raditi sa testerom. Kada sakupiš drva, moraš dobro ih vežeš, ravnomerno rasporediš težinu kako bi volovi mogli da povuku. Onaj ko želi postati rabadzija mora biti u dobroj kondiciji, i u ove u planinu ne može krenuti bez infuzije, a to je za nas gorštake rakija koja nas pokreće, naravno u ograničenim količinama-, kazao je Udovičić za RINU.


Goćko i Laćko par volova koji su za kratko vremene postali uzdanica gazdi Milanu Didanoviću, i za koje prepreke nema da iz šume sa najudaljenih tačaka izvuku pet kubika građe u jednoj turi, bilo da je kiša, sneg ili vrućina.


-Dobri volovi se obučavaju od malih nogu, kad prerastu snagu im ne može obuzdati. Kada uđeš u šumu volovi moraju znati za komande da slušaju kao đak kad ode u školu, da ne bi došlo do neke povrede ili nesreće, mi sa našim zapregama dolazimo do najudaljenijih tačaka. Sada je ostalo je nas nekoliko što imamo volove, zarađujemo krvav dinar. Radimo uslužno za gazde po Zlatiboru, ali je još bolja zarada kad mi prodajemo-, rekao je Didanović.


Da na najmlađima svet ostaje, svojim primerom pokazuje Milanov sin Miloš, jedan od retkih u Srbiji koji na ovakav način zarađuje dzeparac.


-Znači mi da svaki dinar da donesem u kuću, za školu, a usput pomažem ocu da mu olakšam koliko mogu-, kazao je Miloš, jedan od najmlađih rabadzija u Srbiji.


Koliko je ovaj zanat bio popularan u zlatiborskom selu Jablanica, govori i podatak da je svaka kuća je imala po jedan par volova, čime je se merila imućnost domaćinstva, danas ima možda par kuća u selu koje čuvaju ovaj zanat od zaborava.


-Imate onu staru pripovetku za rabadzije. Znate li ko je najcrnji na svetu: Gavran, nije crnji je miraždzija, a od njega još crnji rabadzija-, zaključio je Šiš, ali kroz šeretski osmeh. 


U čast ovim vrednim i časnim zlatiborskim gorštacima, tradicionalno se organizuje višeboj u Jablanici, u kom se održava takmičenje povlačenju balvana sa volovima koja je glavna atrakcija.


-Rabadziji, čobančetu, vojniku i siročetu uvek podaj nešto-, poručio je Udovičić.

BONUS VIDEO:

Ljubinko čuva jedno od najvećih stada u Srbiji (Video)

NEMA NIŠTA BOLJE OD PRIJATELJA, OSIM OD PRIJATELJA S MALINOM! Drugarstvo iz malinjaka opstaje već četiri decenije!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija