• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

22.07.2020

18:57

Ovako se vole istorija i Srbija: Dušan iz Zlakuse u čast svojih predaka peške prošao ceo Solunski front, a pale borce sačuvao od zaborava (Video)

Live TV

Ovako se vole istorija i Srbija: Dušan iz Zlakuse u čast svojih predaka peške prošao ceo Solunski front, a pale borce sačuvao od zaborava (Video)

Podeli vest

Ljubav prema otadzbini i precima, Dušan Drndarević iz sela Zlakusa kod Užica, pokazao je na neobičan način. Ovaj devetnaestogodišnji mladić, zaljubljenik u istoriju od malih nogu, prešao je ceo Solunski front i to peške, kako su to svojevremeno radili i srpski vojnici boreći se za oslobođenje svoje otadzbine. Sa ocem i prijateljima bio je deo ekspedicije „Otadzbina pamti“ kroz koju su prošli 100 kilometara u znak pomena za 100 godina od bitke na Kajmakčalanu, koja je bila i ostala simbol srpske hrabrosti

-Od svog dede sam čuo priče da nikad nije saznao gde se nalazi grob njegovog dede koji je stradao kod Skadra u Prvom svetskom ratu i ja sam želeo da prođem taj put koji su prošli naši ratnici, kako bih se upoznao sa našom istorijom. U meni se javila želja da pokušam da pronađem njegov grob, ali i da vidim mesta na kom su stradali junaci. Prilikom tog puta shavatio sam da je grob mojih predaka doživeo sudbinu većine i da mu se izgubio svaki trag-, započinje svoju nesvakidašnju priču Dušan za RINU.

Put dugačak 100 kilometara nije bio nimalo lak, a ovaj mladić ga je prošao za pet dana. Prilikom pešačenja preko planinskog venca koji čuva ratnu istoriju Dušan je naišao na preko 100 grobova, ali i na municiju korišćenu prilikom borbi u Prvom svetskom ratu.

-Tim hodočašćem želeo sam da odam počast mojim precima, spavali smo u šatorima, po kiši i vetru, ali ispred sebe sam imao jasan cilj. Prethodile su ozbiljne i teške pripreme, pre nego što smo bili u mogućnosti krenuti na taj dalek put. Videli smo brojne grobove, većina je zarasla u korov, dok su večne kuće savezničkih vojnika itekakao dobro uređene. To je slika kojom sam razočaran-, kaže Dušan.

Ovaj mladić nije želeo da iza onih koji su život dali za svoju zemlju ne ostane baš nikakav trag, pa čak ni nadgrobni spomenik, pa je odlučio da sva imena nastradalih boraca pronađe i upiše u svoju knjigu koju će nazvati „Tragom prošlosti“. U njoj je opisao kretanje vojske iz užičke kraja tokom tri rata, a i sam se uputio u istraživanje lokalnog terena, kako bi dopunio podatke koji već postoje o stradalim borcima.

-Na svakom od spomenika simbolično piše da se junacima podiže večni spomen. Međutim, zub vremena uzeo je svoj danak, pa većina natpisa je nejasna. Ja sam želeo da svim tim junacima koji su izgubili život u tuđini, boreći se za sve nas, zaista ostavim večni spomen, tako što će biti upisani u knjigu i nikad zaboravljeni. Obišao sam Zlakusu i devet okolnih sela, obradio oko 640 imena-, izjavio je Dušan.

Najveću podršku u svim njegovim istraživanjima pružila mu je porodica. Otac mu je pravio društvo na svim pešačenjima, a sestra i majka sortirale su spiskove. Njegova ljubav prema istoriji videla se i po tome što je upravo iz tog predmeta uzeo temu za svoj maturski rad i na taj način oduševio profesore užičke gimnazije. Dobitnik je i nagrade „Mile Čarapić“ koju Istorijski arhiv Užice dodeljuje za najuspešniji maturski rad iz zavičajne istorije.

BONUS VIDEO:

Nikad gora godina za voćare u Miokovcima: U prestonici srpske kajsije nema šta da se bere, martovski mraz desetkovao rod (Video)

NJEGOVA KREATIVNA DELA VIDEO JE ČITAV SVETA! Vajar Bojan pravi skulpture teške više od jedne tone!

OVI PSI OTKRILI SU NA STOTINE KILOGRAMA NARKOTIKA! Upoznajte simpatične asistente službe Uprave Carina!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:49

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija