• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

29.07.2020

13:12

Na strmoj steni, u pećini nalazi se isposnica Svetog Save: Neimari su za njenu izgradnju materijal nosili na leđima (Video)

Live TV

Na strmoj steni, u pećini nalazi se isposnica Svetog Save: Neimari su za njenu izgradnju materijal nosili na leđima (Video)

Podeli vest

Strma stena i pećina na Kablaru bile su mesto na kom je deo svojih isposničkih dana proveo Sveti Sava, a 1939. godine u čast ovog sveca tu je podignuta crkva. Do nje se može doći samo peške, uzanim šumskim putem. Ipak, težak prilaz ne sprečava verujući narod da obiđe ovu svetinju naročito za vreme liturgije koju tokom letnjih meseci ovde služi bratstvo iz manastira Preobraženje

-Pešačka staza koja vodi do crkve poznatije pod nazivom Savinje dugačka je oko kilometar. Prvi deo nije naročito zahtevan, ali zadnjih 500 metara je put koji vodi preko stena, kao prirodne stepenice. Sveto mesto je izgrađeno zahvaljujući vladici Nikolaju Velimiroviću. Kako je zadnji deo puta potpuno nepristupačan za bilo koje vozilo ili životinju, radnici su ručno i na leđima preneli sav materijal za izgradnju, zato je ova crkva posebna-, rekao je za RINU, Goran Nikolić iz TO Čačak.

Prema predanju, ovde se nalazi i sveta voda za koju se tokom isposničkih dana molio Sveti Sava, a koja se, ako je verovati meštanima, i sada ovde može videti, jer se sliva sa stene u jednu pukotinu. Prema legendi, ako se popenjete do crkve, a vode nema, onda ste grešni.

-Ono što preporučujemo jeste da se do ove crkve penje u toku letnjih meseci, jer kiša i blato otežavaju uspon i može da bude veoma opasno-, rekao je Goran.

Ovčarsko – kablarska klisura u kojoj se ova crkva nalazi, poznata je i kao mala Sveta gora, na kojoj se nalazi još 10 manastira i jedna crkva. A brojni su putnici namernici koji osim pravoslavnih svetinja ovu destinaciju obilaze u nadi da će pronaći četničko blago za koje se veruje da je skriveno upravo u stenama planine Kablar.

BONUS VIDEO:

POD ISTIM KROVOM VILA RAVIJOJLA I KRALJEVIĆ MARKO! Romantično domaćinstvo na obali Rzava vraća vas u davna vremena!

Beogradsko more u doba korone! Posetioci na Adi Ciganliji poštuju sve propisane mere!! (Video)

Ovako se vole istorija i Srbija: Dušan iz Zlakuse u čast svojih predaka peške prošao ceo Solunski front, a pale borce sačuvao od zaborava (Video)


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija