• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

18.09.2020

19:33

BIO JE GRAD IZ BAJKE, SADA JE GRAD DUHOVA!  Sve je sablasno prazno! Evo šta je krenulo po zlu!

Live TV

BIO JE GRAD IZ BAJKE, SADA JE GRAD DUHOVA! Sve je sablasno prazno! Evo šta je krenulo po zlu!

Podeli vest

Upoznajte afrički grad, koji je za samo 40 godina prešao put od nalazišta dijamanata i prve rendgen stanice na južnoj hemisferi do oronulog, napuštenog grada, koji je naselila pustinja.

KAKO JE NASTAO KOLMANSKOP?

Radnik na železnici Zaharias Levala je 1908. godine na mestu današnjeg Kolmanskopa pronašao dijamante u blizini železničke pruge.

Foto: Eric Bartolo/printscreen youtube

 

Svoje otkriće je pokazao svom šefu Augustu Štauhu, koji je testirao kamen i potvrdio da je zaista u pitanju dijamant.

Novosti su se brzo raširile u ovoj regiji i za nekoliko godina stotine Nemaca se uputilo u Afriku u potrazi za bogatstvom.

Kolmanskop se širio i uskoro je počeo da liči na pravi nemački grad. Podizane su bolnice, plesne sale, škole, pozorište, sportske hale, električne centrale, kuglane i fabrika leda.

Foto: Eric Bartolo/printscreen youtube

 

Jedan turista je izjavio: “Možda su baš izolacija i okruženost pustinjom uticali na to da Kolmanskop postao mali raj nemačke kulture, koji nudi zabavu i rekreaciju koja odgovara zahtevima bogatih kolonista”, prenosi Daily mail.

Reputaciju ovog grada su dodatno pospešile činjenice da je u Kolmanskop postao prva rendgen stanica na južnoj hemisferi, kao i mesto u Africi gde je prošao prvi tramvaj.

Međutim, cena dijamanata je počela da opada nakon Prvog svetskog rata, a situacija se dodatno pogoršala nakon što se u južnijim delovima Afrike pronađena bolji dijamanti, što je sveukupno uticalo da do 1954. godine, grad bude potpuno napušten.

KAKO DANAS IZGLEDA?

Danas Kolmanskop predstavlja oronuli grad duhova, u kome vetar konstantno otkriva i pokriva delove grada nanoseći ogromne količine peska u i izvan građevina. Višedecenijski pustinjski vetrovi su ostavili traga na nemačku arhitekturu, što se možda najbolje vidi na nekada šarenim zidovima zgrada i kuća, koji su oronuli usled jakih vetrova i pustinjskog peska.

Foto: Eric Bartolo/printscreen youtube

 

Peščane dine su zarobile grad duhova i ispunile unutrašnjost nekadašnjih domova.

Rudarska kompanija De beers je osnovala muzej 1980. godine kako bi očuvala istoriju ovog grada.

Jedinstven izgled grada je privukao mnogobrojne turiste i postao savršena lokacija za snimanje mnogih filmova (između ostalih i filma iz 2000. godine “Kralj je živ”), kao i južnoafričkih televizijskih serija.

Foto: Eric Bartolo/printscreen youtube

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija