• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Objektiv.rs

20.09.2021

08:03 >> 08:04

LEGENDA OD KOJE SE LEDI KRV U ŽILAMA! U ovoj pećini, sve što voda dotakne - PRETVARA SE U KAMEN!

wikipedia.org

Live TV

LEGENDA OD KOJE SE LEDI KRV U ŽILAMA! U ovoj pećini, sve što voda dotakne - PRETVARA SE U KAMEN!

Podeli vest

Ako vas put ikada nanese u Englesku (kada sve ovo sa koronom prođe), topla je preporuka da posetite jednu od njihovih najstarijih turističkih atrakcija, koja će vas, verujemo, ostaviti potpuno bez teksta

Ukoliko ste ljubitelji strašnih priča, Knersborou u severnom Jorkširu, krije legendu od koje će vam se slediti krv u žilama.

Simpatičan engleski gradić je na prvi pogled mirno, porodično mesto, okupano suncem i ušuškano na reci Nid, preko koje saobraćaju vozovi.

Obzirom da je tlo na kome se grad nalazi puno minerala, Knersborou se smatra i banjom.

Jedan od ponosa grada je i razrušeni zamak po kome je grad i dobio ime, a koji je, kako se navodi na Wikipediji, otvoren za javnost i naplaćuje se ulaz. Unutrašnja strana zamka pretvorena je u prostor za razonodu, sa kuglanom i binom za različite nastupe tokom leta. Domaćini su brojnih događaja, poput FEVA festivala (Festival vizuelnih umetnosti i zabave). Sam dvorac je u vlasništvu monarha kao deo poseda vojvodstva Lankaster, ali njom upravlja Veće okruga Harogejt.

Ali, ono što je turistima još zanimljivije je pećina Šipton, koja se nalazi na rubu grada, u kojoj se nalazi “padajući” bunar, gde voda pretvara u kamen sve što dotakne. Naime, pećina je povezana sa legendarnom proročicom – majkom Šipton (oko 1488. – 1561.), rođenom kao Ursula Sautej i navodno suprugom Tobija Šiptona.

Prema legendi, majka Šipton rođena je u upravo u ovoj pećini tokom jedne snažne oluje. Njena majka imala je samo 15 godina kada ju je rodila, a iako su je mučili da prizna ko je otac, ona to nikad nije otkrila. Bez podrške porodice i prijatelja, nekoliko godina gajila je Ursulu sama u pećini.

Foto: wikipedia.org

Za Ursulu se tvrdilo da je izgledala čudno, poput veštice, i da su je zanimale knjige i natprirodne stvari, navode na sajtu mothershipton.co.uk. Većinu vremena je provodila u pećini u kojoj je rođena i obližnjoj šumi, gde je sakupljala travke, te kasnije od njih pravila magične napitke.

Živela je čak 73 godine i bila je nadaleko poznata proročica, sve dok pred njene noge nije želeo da dođe i kralj lično, te je poslao svog najbližeg kardinala da prvi čuje proročanstvo. Ipak, ono što mu je rekla majka Šipton, ni malo mu se nije dopalo, te je naložio da je kao vešticu, spale na lomači.

Ipak, to se nije dogodilo, ali je uspeo da izdejstvuje da je nikad ne pokopaju kako nalaže crkva, te se izgubilo gde se njen grob zapravo nalazi.

Od tog dana, navodno, voda koja teče kroz pećinu i bunar, pretvara u kamen sve što dodirne.

Ova pećina turistička je atrakcija još od 1630. godine. Naučnici su utvrdili da voda sadrži neuobičajeno visok procenat minerala, pa stvara čvrstu mineralnu ljusku oko stvari sa kojima dođe u dodir, baš kao što stalaktiti nastaju u pećinama.

Sam proces skamenjivanja traje između tri i pet meseci, a sve što ostavite pod kapljice vode, postaće kamen kada se vratite. Ljudi su ostavljali najrazličitije stvari, od plišanih medvedića do bicikala i sve je postalo statua.

Na vama je u šta želite da verujete. Da li je vodu začarala majka Šipton ili je delo prirode, prosudite sami.

Jedno je sigurno, legenda još uvek živi, a barem na snimku možete da zavirite na ovo magično mesto.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 2 godine

Glupim ljudima, koji ništa ne znaju, ova pojava može i treba da zaledi krv u žilama jer ništa ne znaju. Ništa gluplje nisam čuo ni video ! ! ! ! ! Ha ha ha ...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu
Društvo

Osvojili su najviše glasova: Dunav osiguranje dobitnik priznanja "Moj izbor" za 2024. godinu

Prema glasovima potrošača Srbije, u konkurenciji 1.000 domaćih proizvoda i brendova, Kompaniji „Dunav osiguranje“ dodeljeno je priznanje „Moj izbor“ u kategoriji „Osiguravajuća društva“. Priznanje „Moj izbor“, koje se dodeljuje brendovima iz Srbije kojima se najviše veruje, već 14 godina u okviru kampanje „Najbolje u Srbiji“ organizuje Udruženje potrošača „Moja Srbija“, uz podršku Centra potrošača Srbije i Grada Beograda.

28.03.2024

16:02

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija