• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

04.04.2019

12:54

(VIDEO) BAKA SA ZLATIBORA BEZ OSNOVNE ŠKOLE PIŠE POEZIJU!

Podkast

(VIDEO) BAKA SA ZLATIBORA BEZ OSNOVNE ŠKOLE PIŠE POEZIJU!

Podeli vest

Milojka Đurović iz sela Jablanica, ima samo šest razreda osnovne škole, ali to je nije sprečilo da još od detinjstva piše pesme i to sa velikim uspehom

Njen talenat prvi je otkrio učitelj koji je ostao zapanjen kad je pročitao stihove na pisanoj ćirilici.

- Bila sam najbolji đak u razredu, ali u to vreme se ženska deca nisu preterano školovala, pa sam ja ostala sa šest razreda. Vrlo često sam učitelju odgovarala u stihovima, pa je on uvdeo moj talenat - kaže ova baka pesnik sa Zlatibora 

Iako je školovanje prekinula,  to Milojku  nije sprečilo da i dalje piše pesme i da praktično polupismena izda Zbirku pesama za decu.

Foto: RINA

- Pišem sve vrste pesama, ali najviše one za najmlađe. Međutim, znam da sastavim i ove moderne pesme za pevače, ali dosta sam opisivala i događaje iz našeg sela - rekla je Milojka za RINU.

Ona se priseća vremena kad su seljanima branili da vode stoku na ispašu, jer se proplanak pošumljavao i tad je nastala pesma koju ova planinka zna napamet.

“Jadan seljak, jadna mu života.. do kad više i ova sramota?

  Jadna krava po štali riče.. je li gladna, šta se koga tiče.

  Šta će seljak žao mu je krave, potera je da joj nađe trave,

  kravu tera, a srce mu bije, tero bi je jadan, al ne smije”

Foto: RINA

izrecitovala je Milojka bez problema ove stihove koje je pisala pre skoro 50 godina. Mnoge pesme nastale su upravo na zlatiborskim pašnjacima i livadama na kojima je provela najveći deo svog života čuvajući krave i ovce, pa je tako opisala i sve lepote ove planine i naravno ponovo izrecitovala nam pesmu bez greške:

“A da mi je umeti i znati moj Zlatibor opisati.

  A ko može na Zlatibor doći, a njegove lepote ne proći?

  Videti selo Šljivovicu, Šargansku osmicu, probati užičkoga kajmaka

  i pršut iz sela Mačkata..

  Mladi su grešku napravili, što su svoja sela napustili.

  Nema pesme i lepih devojaka,

  ni jeleka ni opanaka.

  Školska zvona ne čuju se više,

  na vratima – zatvoreno piše!”

Foto: RINA

Ovako je pesnikinja opisala svoj kraj, koji najviše voli a čija domaćinstva iz godine u godinu postaju sve praznija. Protekle zime napisla je preko 20 pesama i sanja da će joj neko pomoći da izda još jednu knjigu za najmlađe generacije. Ali, Milojka kaže da svoje pesme može ponuditi i pevačima, jer njeni stihovi su itekako interesantni.

Foto: RINA

Da li se Milojki desila neka zabranjena ljubav, pa je ova pesma tako nastala nije želela da nam otkrije. Njene komšije takođe su zadivljene talentom koji poseduje, i često se iznenade kad ih umesto pozdrava na vratima dočeka sa stihovima.

- Ona to piše i sastavlja od kad znam za nju, ali ono što meni nije jasno kako ona u ovim godinama sve to zapamti i zna da nam izrecituje - izjavila je prva Milojkina komšinica Dunja Đurović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija