• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija Danas

19.05.2019

19:19

SRBI IMAJU RUSKE MIGOVE, A MI NEMAMO NIŠTA! Hrvati tajno krenuli u nabvavku novih lovaca, ANALITIČARI UPOREDILI VOJSKE SRBIJE I HRVATSKE!

Podkast

SRBI IMAJU RUSKE MIGOVE, A MI NEMAMO NIŠTA! Hrvati tajno krenuli u nabvavku novih lovaca, ANALITIČARI UPOREDILI VOJSKE SRBIJE I HRVATSKE!

Podeli vest

U potpunoj tajnosti, tri meseca nakon što je propao već gotov posao sa Izraelom u vezi sa nabavkom „baraka", hrvatska vlada i vrh oružanih snaga ozbiljno su započeli novi proces nabavke borbenih aviona

Hrvati zbog straha i ljubomore hitno nabavljaju borbene avione! Odabrane su Sjedinjene Američke Države i Švedska, odnosno proizvođač „Lokid Martin", koji proizvodi F - 16, i švedski „Saab", proizvođač „Gripena". Kao i u prvom pokušaju nabavke, Hrvatska želi da pregovore realizuje na nivou države s državom, navode hrvatski mediji.

Sagovornici objašnjavaju da ne čudi što Hrvati žele da nabave čuvare neba jer sada imaju „jedan i po avion" ali, kažu, komšije naručuju avione i zbog činjenice da je Srbija, zbog naših nabavki, za njih postala ozbiljna vazduhoplovna sila…

Vojni analitičar Miroslav Lazanski navodi da su se Amerikanci nakon propalog posla sa Izraelom nametnuli kao prirodan novi prodavac, koji će Hrvatima pritom, veruje, uzeti više novca nego što bi im uzeli Izraelci.

- Kupiće verovatno F 16, ali sigurno ne nove. Amerikanci će im prodati polovne F - 16, a za Hrvate je to sasvim dobro. Oni inače imaju problem sa avijacijom, nemaju aviona koji bi im čuvali vazdušni prostor, njima sada leti jedan i po avion. Mi smo za njih ozbiljna vazduhoplovna sila, koja ima i lovce, i lovce bombardere… Mi stvarno imamo avione, a oni imaju dva i po „miga", pa su prisiljeni da nabave nove avione, bilo kakve - kaže Lazanski.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da ne veruje da će Hrvati ove godine uspeti da nabave avione.

- Hrvatska i nakon propalog pokušaja kupovine izraelskih f - 16 još nije odustala od nabavke eskadrile borbenih aviona kako bi sačuvala svoju lovačku avijaciju. Ipak, nedavni odlazak u SAD visoke delegacije Oružanih snaga RH nije prošla baš najbolje, tako da je zvanični Zagreb odlučio da ponovo pokrene priču sa Šveđanima kako bi eventualnu zamenu za postojeće „migove 21" našao u švedskom „JAS-39 gripenu" - navodi on.

Miroslav Lazanski navodi da je takva nabavka za Hrvate i pitanje nacionalnog prestiža i odnosa prema Srbiji.

- Verovatno razmišljaju: "Srbi imaju mlazne avione, mi nemamo!", naravno da moraju da ih nabave, e sad, pod kojim uslovima i kako će to platiti, ne znam. mi ćemo krajem ove godine imati 14 „migova 29", imami 25 „orlova", od kojih će 17 biti modernizovano. Imamo 28 G4, i oni će biti modernizovani, imamo sve komponente ratnog vazduhoplovstva, imamo lovačku avijaciju, lovačko - bombardersku avijaciju i zaista smo u odnosu na njih prava supersila - navodi Lazanski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija