• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok/Informer

17.06.2019

19:51

(VIDEO) PALMER: CILJ BOMBARDOVANJA SRBIJE BIO JASAN, PODRŠKA SUVERENOM I NEZAVISNOM KOSOVU OSTAJE ČVRSTA! Ameri, Srbi vam to neće zaboraviti, a ni oprostiti!

Podkast

(VIDEO) PALMER: CILJ BOMBARDOVANJA SRBIJE BIO JASAN, PODRŠKA SUVERENOM I NEZAVISNOM KOSOVU OSTAJE ČVRSTA! Ameri, Srbi vam to neće zaboraviti, a ni oprostiti!

Podeli vest

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer održao je govor u Prištini povodom 20. godišnjice od NATO agresije i ulaska NATO snaga na Kosovo

Prenosimo obraćanje u celosti, a koje je objavila ambasada SAD u Prištini:

"Sa dubokim poštovanjem priznajemo posvećenost i žrtve NATO saveznika ovde u proteklih dvadeset godina. Bez KFOR-a koji pruža bezbedno okruženje i slobodu kretanja na Kosovu, napori da se obezbedi trajni mir i promovisanje pomirenja ne bi urodili plodom.

NATO je intervenisao nakon što su iscrpljeni svi drugi diplomatski i politički napori. Sjedinjene Američke Države podržale su ovu akciju samo kao krajnje sredstvo, nakon što smo učinili sve diplomatske napore da prisilimo Miloševićev režim da okonča svoju brutalnu kampanju zločina.

Svi vi koji ste se ovde okupili, suviše dobro znate da su okolnosti iz 1999. godine zahtevale intervenciju da se zaustavi prisutna teška humanitarna katastrofa.

Cilj intervencije NATO-a bio je jasan i ograničen: da se spasu nevini životi i sačuva mir, sloboda i stabilnost u Evropi.

Na ovu svečanu godišnjicu, pamtimo mnoge koji su bili raseljeni, povređeni, ubijeni ili koji su nestali. Svima onima koji su izgubili svoje najmilije upućujemo iskreno  saučešće.

Danas, obnavljamo naše obećanje da ćemo poštovati sećanje na njih tako što ćemo raditi zajedno na izgradnji mirne i prosperitetne budućnosti za njihovu decu i unuke.

Pre dvadeset godina bilo bi teško zamisliti da ćemo se danas okupiti ovde u najmlađoj evropskoj prestonici kako bismo proslavili ostvarene prekretnice i optimistično gledali u budućnost.

Građani Kosova su pokazali da njihova zemlja može biti pouzdan partner međunarodnoj zajednici, posvećena  izgradnji demokratskih institucija i napredovanju na putu evroatlantskih integracija.

Podrška SAD-a suverenom, nezavisnom Kosovu ostaje čvrsta i usmerena je na cilj stabilnog, sigurnog i prosperitetnog zapadnog Balkana. Ova politika odavno  ima podršku obe partije u Americi i ponosni smo na trajna ulaganja koja je američki narod pružio u razvoju Kosova.

Odbacujemo cinični koncept da je jedini način za ovaj region da krene dalje oduzimanje nezavisnosti Kosovu. Slično tome, odbacujemo ideju da je budućnost Kosova u spajanju sa drugom državom. Pristalice takvih ideja bi vas uveravali da  je Kosovo  nesposobno da preraste u potpuno nezavisnog člana međunarodne zajednice i bude sidro stabilnosti u regionu. Sjedinjene Američke Države veruju da  Kosovo to može da bude.

Na 20. godišnjicu završetka rata i dolaska KFOR-a, vreme je da se skrene pažnja sa prošlosti na ono što je pred nama. Danas vas pozivam da razmislite o tome kako izgleda svetlija budućnost vaše mlade zemlje.

Jer, na kraju krajeva, na građanima Kosova je da definišu svoju sudbinu. Sjedinjene Američke Države cme biti uz vas, ali odavno su prošli dani kada Sjedinjene Američke Države, EU, NATO ili UN - prihvataju ili bi trebalo - da prihvate  tešku odgovornost  ili donose odluke koje su odgovornost kosovskih lidera i građana.

Foto: printscreen

Izgradnja bolje budućnosti za ovu zemlju zavisi od nepobitne predanosti da se uspostavi vladavina prava kao osnova. Jaka demokratija zahteva transparentno upravljanje, odgovornost sviju i odbacivanje nekažnjivosti. Oni koji su imućni ili dobro povezani ne bi trebalo da imaju posebne privilegije kada je u pitanju dosledna primena zakona.

Lideri moraju da se uhvate u koštac sa stvarnim i hitnim ekonomskim izazovima zemlje - stvaranje energetske sigurnosti  i poslovne klime u kojoj lokalni biznismeni i strane investicije mogu napredovati i iskoristiti talente i težnje mladog stanovništva ove zemlje.

Napredak takođe zahteva udvostručen angažman lidera u Prištini i Beogradu da rade zajedno kako bi osigurali zaštitu nacionalnih manjina i obezbedili odgovornost onih koji su odgovorni za ratne zločine i kršenja ljudskih prava.

Priština i Beograd takođe moraju zajedno raditi u ime svih žrtava i njihovih porodica kako bi obezbedili pristup pravdi i pružili potpune informacije o sudbini njihovih najmilijih.

Lideri moraju ostaviti po strani nacionalističku retoriku i istorijski revizionizam. Oni skrnave sećanja na žrtve, ponovno otvaraju rane preživelih i rade protiv napretka ka transparentnoj, demokratskoj i odgovornoj vladi.

Kao što je to i bio slučaj u proteklih dvadeset godina, Sjedinjene Američke Države stoje uz Kosovo u cilju podsticanja napretka. Međutim, vreme je da Kosovo ojača sopstvene napore da postigne trajni mir postizanjem sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom usmerenim na uzajamnom priznavanju. To je jedini način da se privede kraju spor koji spotiče obe zemlje od ostvarivanja njihovog potencijala.

Uspeh će zahtevati da Priština i Beograd uklone barijere i da se vrate pregovorima sa fleksibilnošcmu i duhom kompromisa neophodnim za postizanje sporazuma koji poboljšava živote građana na Kosovu i u Srbiji.

Kosovo i Srbija će uvek biti susedi, neraskidivo povezani. Normalizacija je od vitalnog značaja za otključavanje evropske budućnosti  obe zemlje i od presudnog je  značaja  za put regiona ka stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu za sve.

Onima koji bi se povukli iz ovog izazova, koji veruju da mogu doći bolji uslovi za pregovaranje o boljem dogovoru, dopustite mi da odlučno kažem, da nema boljeg trenutka nego sada. Nedavno istorijsko pomirenje Grčke i Severne Makedonije pokazuje da je za hrabre, napredne lidere moguće ostaviti po strani štetne sporove iz prošlosti.

Pozivamo Kosovo da iskoristi istu smelost, otpornost i snagu koje je pokazalo u više navrata tokom proteklih 20 godina i da pokaže potrebnu hrabrost da se izađe iz ovog ćorsokaka.

Status kvo na Balkanu nije održiv. Ako Kosovo ne krene napred, ono će samo stajati u mestu. Svi gube zbog trenutnog zastoja.

Treba prekinuti začarani krug provokacija i odmazde koji vodi samo ka što većoj izolaciji i odbaciti sitničava stranačka nadmudrivanja. Iskoristite priliku da se uključite u ono što je potrebno da biste osigurali svetliju budućnost.

Sjedinjene Američke Države su spremne da pomognu u ostvarivanju ovog zajedničkog cilja.

Danas  odajemo počast onima koji su pre dve decenije žrtvovali veoma mnogo. Hajde takođe da usmerimo svoje energije za stvaranje Kosova koje svi građani vide kao svoje i daju svoj doprinos prosperitetnoj zemlji i zemlji punoj nade.", naveo je Palmer.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 4 godine

Kada pogledate u njegovu facu sve vam kaze kakv je covek. Pokvarenjak.

leonida2013

pre 4 godine

Najviše što mrzim je kada neko sa pozicije sile drži predavanja i vređa zdrav razum i dostojanstvo svakog srbina. Vi, poznati ,,humanitarci", bombardovali kasetnim bombama i zasipali osiromašenim uranijumom jednu drevnu civilizaciju, koja je samo branila svoju teritoriju od necivilizovanog sveta i vandala. Da, kažem vandali, jer kako nazvati nekog ko u 21 veku pali crkve i manastire, ćupa krstove sa istih, ruši groblja i ubija mrtve duše, a živim ljudima vadi organe i to naočigled celokupne svetske javnosti. i KFORA i NATO snaga sve to (nažalost) gledali a ni prstom niste mrdnuli da zaštitite goloruk srpski narod. Ovo ne pišem zato što mrzim američki narod, ne, ovo isključivo pišem zbog američke administracije koja je u vreme vladavine porodice Klinton uništila i rasparčala moju svetu zemlju i moj narod. Ni oprostiti ni zaboraviti.

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija