• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

11.07.2019

17:54

(VIDEO) AMERI I BRITANCI TRAŽE POVOD ZA NAPAD NA IRAN - Nova kriza sa tankerima u Persijskom zalivu! RUSIJA: SMIRITE STRASTI, PRE NEGO ŠTO...

Podkast

(VIDEO) AMERI I BRITANCI TRAŽE POVOD ZA NAPAD NA IRAN - Nova kriza sa tankerima u Persijskom zalivu! RUSIJA: SMIRITE STRASTI, PRE NEGO ŠTO...

Podeli vest

Korpus čuvara islamske revolucije negira da su iranski brodovi pokušali da ometu prolazak britanskog tankera „Britiš heritidš" kroz Ormuski moreuz, navodi agencija „Fars", pozivajući se na saopštenje Ratne mornarice, koja se nalazi u okviru Korpusa. Međutim, britansko Ministarstvo saobraćaja je preporučilo da se povećaju mere bezbednosti u moreuzu

Patrole Ratne mornarice Čuvara islamske revolucije nastavljaju da vrše svoje dužnosti. Oni precizno realizuju svoje zadatke. Protekla 24 časa nisu imali kontakt ni sa jednim stranim brodom, uključujući britanske, navodi se u dokumentu.

Vlada Velike Britanije je u međuvremenu izrazila zabrinutost zbog incidenta sa tankerom u Persijskom zalivu.

- Ovakve akcije nas brinu, i nastavljamo da pozivamo iranske vlasti da rade na deeskalaciji situacije u regionu. Dugo smo prisutni u Zalivu. Stalno pratimo bezbednost u regionu i nameravamo da osiguravamo slobodu plovidbe u skladu sa međunarodnim pravom - saopštila je Vlada Velike Britanije.

Izvori iz Ministarstva saobraćaja su saopštili televiziji „Skaj njuz" da je britanskim brodovima preporučeno da budu pažljivi ako iranske patrole „pokažu agresiju prema njima". U isto vreme, trebalo bi da oni zbog bezbednosti kroz moreuz prolaze velikom brzinom.

Ranije je televizija Si-En-En, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane SAD, javila da se pet malih brodova, koji navodno pripadaju Iranu, približilo britanskom naftnom tankeru u Persijskom zalivu i zatražilo od njega da se zaustavi u blizini iranskih teritorijalnih voda.

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je saopštila da je potrebna deeskalacija situacije u Persijskom zalivu.

- U ovoj situaciji ne treba dodatno dizati tenzije - ona se ionako kreće po dramatičnom scenariju. Videli smo da se stepen podigao do najviše tačke, ne samo stepen retorike već i konkretnih akcija. Odlično znamo da takav pristup nema perspektivu i do kojih posledica on može da dovede. Zato ne treba povećavati napetost u regionu, naprotiv, treba raditi na tome da se situacija vrati ako ne u normalno stanje, ono bar u pregovarački proces kako bi se rešila nastala pitanja - zaključila je Zaharova.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragan

pre 4 godine

Нека нападну! А да не забораве Саудијску Арабију. И њих треба опаучити. Бахати шеици, камилољупци.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija