• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

02.08.2019

12:20

(VIDEO) ŠTA DANAS URADITE, ĐAVO ĆE ODNETI! Zbog ovog se Srbi najviše plaše Svetog Ilije GROMOVNIKA!

Podkast

(VIDEO) ŠTA DANAS URADITE, ĐAVO ĆE ODNETI! Zbog ovog se Srbi najviše plaše Svetog Ilije GROMOVNIKA!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Iliju, u narodu poznatog kao Ilija Gromovnik

Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti, prisutan je u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom.

Sveti Ilija je hrišćanski svetac koji je kod pravoslavnih Srba nasledio osobine predhrišćanskih božanstava, a najviše Peruna, boga gromovnika, koji upravlja olujom, gradom ali i sušom.

Foto: printscreen

- Veruje se da je, da kada se Sveti Ilija rodio u 8. veku pre nove ere, njegov otac video da su ga anđeli povijali u plamen i hranili ga vatrom, što znači da je predodređen da bude vatreni svetac - kaže etnolog Narodnog muzeja u Čačku Snežana Ašanin.

Ona ističe da mu se pridaju značajne osobine i veuje se da je on živ svetac koji se uzneo na nebo i komanduje vremenskim prilikama.

Ilindan je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom i na ovaj praznik se naročito izbegava bilo kakav rad u polju.

Foto: printscreen

Snežana Ašanin

- Veruje se da bi ono što bi se danas uradilo đavo odneo, i da bi bilo više štete nego koristi. U narodu takođe postoji verovanje da je na ovaj praznik do podne leto a od podne počinje jesen i da u tom periodu smene, nečastive sile komanduju rekama i da mogu da naškode zdravlju kupača. Sva ova verovanja vezana su za smenu godišnjih doba pa se zato kaže da je od Svetog Ilije sunce sve milije - kaže Ašanin.

Inače, Sveti Ilija se proslavlja u brojnim domovima kao krsna slava, a kao svog zaštinika izabrali su ga i vazduhoplovci.

Na Ilindan se u Srbiji održavaju brojni vašari i sabori.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
aleksandarxxx

pre 4 godine

Kakve vi glupost pisete .To je danak nezna oznosti.Sramota za novine sa tolikim tirazom.Mada ste vise prepisivacke novine.Uskoro cete osetiti osipanje vasih citalace,bas zbog takvog odnosa prema novinarskom poslu.Pojavice se odgovorniji novonari i novine.I nije mi vazno da li cete objaviti komentar,jer sam ga napisao vama,novinarima informera.Niste objavili toliko njih koji su bili kriticki prema vama pa nije bitno ni za ovaj.

Djak

pre 4 godine

Ajd realno....kada bi narod radio kad se nista ne sme na crveno slovo?....a koliko ih ima u godini? Neko je osmislio dobar biznis plan i marketing....svaka cast. Kontrola naroda u maksimumu.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija