• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Terzić

20.08.2019

11:48

(VIDEO) CRVENI ALARM ZA AMBROZIJU! OVA TRI DANA SU NAJOPASNIJA ZA ALERGIČNE!

Podkast

(VIDEO) CRVENI ALARM ZA AMBROZIJU! OVA TRI DANA SU NAJOPASNIJA ZA ALERGIČNE!

Podeli vest

Koncentracija polena ambrozije u Srbiji je čak šest puta veća od dozvoljene, zbog čega mnogi ljudi ovih dana pate od nesnosne alergije koja im otežava, a neretko i ugrožava život, upozoravaju stručnjaci

Situacija po alergične, nažalost, biće još teža, jer se od 25. avgusta do 10. septembra očekuje da nivo polena ove biljke u vazduhu bude i deset puta veći od normalne zbog intenzivnijeg cvetanja ambrozije.

Kako sprečiti ili bar olakšati reakciju organizma na polen

* izbegavati boravak napolju
* zatvoriti prozore
* menjati garderobu čim se vratite spolja
* veš sušiti u zatvorenom prostoru
* redovno čistiti nos i kupati se
* ako ništa ne da rezultate, otići kod lekara po antihistaminik

Mirjana Mitrović Josipović, rukovodilac Grupe za polen pri Agenciji za zaštitu životne sredine, kaže za Informer da je trenutno najgore stanje u Vojvodini i Beogradu.

- Vojvodina ima puno oranica, a ambrozija na njima je i najrasprostranjenija. Strujanjem vazduha polen se prenosi do Beograda, pa otuda toliko polena i u glavnom gradu. Ova korovska biljka je sada u punom cvatu i alergične u narednom periodu može jedino da spasu vetar, visoka temperatura ili neki dobar pljusak. Vetar proređuje polen, kiša ga spira, a visoke temperature ne pogoduju cvetanju ambrozije - objašnjava Mitrović Josipović i dodaje:

Simptomi alergije

* crvene i suzne oči
* svrab
* grebanje u grlu
* otežano disanje
* kijavica
* curenje providnog sekreta iz nosa
* napadi astme

- Ako se to ne desi, alergičnima se savetuje da u prepodnevnim satima ne izlaze napolje ako ne moraju, jer je tada koncentracija polena najveća, da ne suše veš napolju, da se kupaju čim uđu u kuću i redovno ispiraju nos fiziološkim rastvorom. Ko može to sebi da priušti, valjalo bi da se do 10. septembra skloni na more ili neku planinu jer ambrozije tamo nema, pošto joj nikako ne odgovaraju visoka nadmorska visina i salinitet vazduha.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17