• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

06.09.2019

15:30

(VIDEO) ZNATE LI ŠTA JE ČABAR, A ŠTA ŠAFOLJ? Upoznajte poslednjeg bačvara u Srbiji, on će vam objasniti!

Podkast

(VIDEO) ZNATE LI ŠTA JE ČABAR, A ŠTA ŠAFOLJ? Upoznajte poslednjeg bačvara u Srbiji, on će vam objasniti!

Podeli vest

Danas noge i veš peremo u plastičnom lavoru, a vodu ne donosimo sa izvora već je imamo u kući. Međutim, nekada je sve to bilo mnogo drugačije i za sve je postojalo, nećete verovati - posebno burence! Mirko Kovčič koji ima 90 godina najstariji je bačvar u zlatiborskom selu Rožanstvo, a u svom radnom veku napravio je preko 30 hiljada buradi

- Nema sira bez čabrića, ni rakije bez burića - kaže uz osmeh ovaj vredni starac i objašnjava kako su drvene posude nekad dobijale imena.

- Prvo smo pravili male kačice za mužu i mleko, to su bile - kravljače, a onda i čabar za ostavljanje sira i kajmaka. Vodu smo donosili u bucama od 20 kilograma, neko na konju, a neko na ramenima - priča Mirko.

Foto: RINA

Mirko i Milisav Kovčić

U to vreme nije bilo kupatila, pa su vredni majstori pravili i burad za kupanje.

- Šafonj je bilo bure u kom su se prale noge, gde se kupalo, a u njemu su žene prale veš. Nije bilo lako kao što je danas. Bure je bilo teško, pa dok doneseš vodu u buci i dok se okupaš prođe dan - rekao je Mirko.

Uz burencad Mirko se skućio, hranio porodicu i odškolovao decu. Nekad je ovo zlatiborsko selo bilo poznato po bačvarima, a danas se ovim zanatom bave samo Kovčići.

Foto: RINA

Milisav Kovčić

- Pre je svaka druga kuća imala bar po jednog majstora. Ali su nas pregazili tehnologija i plastika. Naš šafonj za pranje trajao je godinama, a lavor vam pukne za mesec dana, ali uzalud, buriće sad retko ko kupuje - priča ovaj zanatlija.

Mirka je nasledio sin Milisav koji danas pravi buriće za rakiju i vino.

Foto: RINA

Deda Mirkovi proizvodi

- Za dobro bure najbitnija je dobra građa. Mi koristimo hrastovo drvo jer je ono najkvalitetnije, a to daje poseban miris i ukus svemu što u njega stavite - rekao je Milisav.

Pravljenje bureta počinje od postavljanja danceta, a onda se ređaju savijene daske zvane duge.

Foto: RINA

- Da bi savili drvo, moramo naložiti dobru vatru, ali daske ne smeju da gore, treba se pronaći prava mera. I onda kad se dovoljno ugreju one se savijaju i ređaju na dance - otkriva Milisav tajnu svog zanata.

Ovi Zlatiborci jedni su od retkih koji su nastavili da se bave ovim starim srpskim zanatom, omladina je otišla u grad, pa je veliko pitanje da li ćemo buriće za desetak godina gledati samo na starim slikama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija