• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Marija Stefanović

24.01.2020

22:54

TVIN U OBILASKU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I MUZEJA U MAĐARSKOJ!

Podkast

TVIN U OBILASKU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE I MUZEJA U MAĐARSKOJ!

Podeli vest

Sent Andreja čuva istoriju Srba

Sent Andreja je gradić u Mađarskoj, i to na dvadesetak kilometara od Budimpešte,u  kojem možete videti bogato kulturno i istorijko nasleđe srpskog naroda. Veliki broj Srba se doselio u ovaj grad u 17. veku pod vođstvom patrijarha Arsenija Čarnojevića. 

Oni su se nastanili u ovom mestu i postali su ugledni trgovci i zanatlije. Trenutno u ovom gradu postoje četiri pravoslavne crkve, a mi smo imali priliku da posetimo jednu od njiha. Takođe, obišli smo i muzej Srpske pravoslavne crkve. To je najveći je srpski muzej van granica naše zemlje.

U centru Sent Andreje nalazi se i zgrada Budimske eparhije u kojoj je 1812. godine bila osnovana Prependija ili Prva srpska učiteljska škola. Međutim, ova škola je trajala svega četiri godine, a zatim je premeštena u Sombor. 

BONUS VIDEO:

IZGUBIO OBE RUKE, A PRAVI UMETNIČKA DELA! Invalid Sun Jifa je pravo čudo od čoveka! (Video)

IRINEJ SLAVI DECENIJU NA ČELU SPC! Na današnji dan vladika niški postao je patrijarh! (VIDEO)                        


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost
Društvo

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost

Taman što se većina navikla na visoke temperature, koje su iznad vrednosti za ovo doba godine, meteorolozi najavljuju nagli pad temperature u noći između utorka i srede, a prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog iz Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da se ona može odraziti na ceo organizam, te da se opet očekuje da najveći problem imaju kardiovaskularni bolesnici, a mogu se očekivati i gastritisi i čir na želucu.

16.04.2024

10:32

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija