• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

04.03.2020

12:22

MILOSRĐE JE NEZAOBILAZNO DOK SE POSTI! Evo zašto treba da učinite bar jedno dobro delo do Vaskrsa! (Video)

Podkast

MILOSRĐE JE NEZAOBILAZNO DOK SE POSTI! Evo zašto treba da učinite bar jedno dobro delo do Vaskrsa! (Video)

Podeli vest

Bliži se još jedan hrišćanski praznik, a Vaskršnji post već je počeo, pa su svi oni koji drže do običaja počeli da se odriču određenih hedonističkih navika kako bi pročistili telo i duh

Crkvena zvona odzvonila su za početak Vaskršnjeg posta koji traje četrdeset dana. To je period kada se pravoslavni vernici uzdržavaju od ružnih misli i jake, mrsne hrane, a pored telesnog, mnogo je važniji upravo taj duhovni post.

- Postim, što se kaže, po meri moje duše. Onako i kada ja to osetim, ne na silu. U svakom slučaju ništa ne znači ako se trudimo da ne jedemo meso, sir i jaja, ako nam misli i dela nisu u skladu sa Božijim zapovestima i ako činimo stvari koje povređuju druge. Post nam služi da okajemo svoje grehe i približimo se Bogu - kaže Ranka Janković iz Čačka koja je jutros započela veliki Vaskršnji post.

Foto: RINA

Prema rečim sveštenih lica, svaki pravoslavac bi trebalo da posti i pričesti se bar jednom godišnje, jer na taj način održava svoju veru u Isusa Hrista.

- Jedan jako bitan elemenat svakog posta koji je u zadnje vreme pomalo zaboravljen jeste milosrđe. Danas u ova teška vremena milosrđe nam je preko potrebno, kao i to da činimo dobra dela. To ne mora da se odnosi samo na pomoć u odeći, novcu i hrani već može značiti i dobar savet, slušanje i razumevanje problema drugih ljudi - izjavio je za RINU sveštenik u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku, Slobodan Jakovljević.

Foto: RINA

U neka davna vremena kad se nije imalo, postilo se samo na hlebu i vodi. A sada je situacija poprilično drugačija i sve što zamislite vešti majstori mogu da naprave tako da bude i posno i ukusno. Na meniju se najčešće nalazi i riba, a u Čačku se najviše jedu pastrmka, šaran i oslić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija