• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tvin.rs

15.04.2020

23:20

(VIDEO) INFORMER U COVID BOLNICI NA SAJMU! Lekari se danonoćno bore za više od 400 pacijenata!

Podkast

(VIDEO) INFORMER U COVID BOLNICI NA SAJMU! Lekari se danonoćno bore za više od 400 pacijenata!

Podeli vest

Privremena bolnica covid-19 na Beogradskom sajmu radi već oko tri nedelje unazad, a svakodnevno pristižu novi pacijenti sa lakšim kliničkim slikama

Trenutno u ovoj bolnici leži oko 400 pacijenata koji su registrovani kao pozitivni na koronavirus, ali većina njih je asimptomatična, što znači da ne manifestuju nikakve jasne znake virusa.

Na ulasku u Sajam prvo smo morali da prođemo pored vojnih lica koja stoje na kapiji, a tek nakon toga smo mogli da pristupimo prostoru unutar Sajma.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Prvo što nas je sačekalo bilo je, podrazumeva se, dezinfekciono sredstvo kojim smo morali da operemo šake, a nakon toga medicinsko osoblje i doktor sproveli su nas do prostorije u kojoj smo mogli i potpuno da se zaštitimo.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Obukli smo zaštitno odelo sa kapuljačom, kaljače na noge tj. obuću, hirurške kape, dva para zaštitnih rukavica, zaštitnu masku i vizir na lice.

Tek nakon što smo se maksimalno obezbedili, mogli smo da uđemo u Halu 1, gde su smešteni pacijenti.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Ušli smo baš za vreme ručka, pa je većina pacijenata sedela na spratu hale, koji je predviđen za obroke, a ostali su odmarali, gledali televizor, šetali.

Mora se priznati da pacijenti i nisu baš bili raspoloženi, što se i moglo očekivati s obzirom na okolnosti.

Nakon što smo napustili Halu 1, krenuli smo ka dezinfekcionom šatoru, gde smo, prema instrukcijama stručnjaka, na odgovarajući način skidali i odlagali zaštitnu opremu, a potom smo celi dezinfikovani.

Potpukovnik dr Veljko Milić sproveo nas je kroz Sajam, ali nam i dao više informacija o tome kakvo je trenutno stanje u bolnici.

- Ovo je najveći nadzorni centar gde se prate pacijenti koji su inficirani virusom covid-19 i koji imaju lakšu kliničku sliku ili su potpuno asimptomatski. Bolnice su snabdevene svim neophodnim medikamentima i uređajima za spašavanje života. Najveći broj pacijenata su asimptomatski, nemaju nikakvu tegobu, već su samo covid pozitivni na osnovu testiranja - rekao je potpukovnik Milić.

I doktor Veljko Milić nam je potvrdio ono što smo videli. Zbog celokupnog boravka i odvojenosti od svojih porodica, pacijenti i nisu baš dobro raspoloženi.

- Generalno je na Sajmu blago napeta situacija. Ljudi očekuju ponekad i previše, da se testiranja vrše svaki dan. Međutim, testiranja se vrše jednom nedeljno da bismo, po strogo epidemiološkim pravilima, mogli da radimo. Pokušavamo sve da objasnimo pacijentima, jer oni koji su neobavešteni, postavljaju puno pitanja. Trudimo se da budemo strpljivi i da odgovorimo na sva pitanja, jer potpuno shvatamo da im nije lako - istakao je doktor.

Novi pacijenti svakodnevno pristižu, a ukoliko bude bilo potrebe, postoji mogućnosti da se otvore i ostale hale sajma, gde bi pacijenti bili smešteni.

Iako umorni, puni entuzijazma i nade obavljaju svoj posao, a rizika od prenosa koronavirusa i pored kompletne zaštitne opreme, gotovo da nema.

- Da postoji rizik, mi ne bismo ulazili unutra. Svesni smo da rizik postoji samo ukoliko se nepravilno oblači zaštitna oprema ili ukoliko se nepravilno svlači - objasnio jedan od naših heroja.

Broj obolelih svakodnevno se povećava, ali potpukovnik doktor Veljko Milić poprilično je optimističan, pa veruje da ćemo iz ove nemile situacije izaći kao pobednici.

U privremenoj bolnici covid-19 doktori se danonoćno trude i daju svu svoju snagu i znanje da pomognu pacijentima radeći mukotrpan posao koji nekada nema radno vreme.

Sam boravak ispod zaštitne opreme je dovoljno naporan, pa možete zamisliti kako je onima koji cele smene, a nekada i duže izdržavaju radeći u kompletnoj uniformi.

Jedno je sigurno, pacijenti su u dobrim rukama. Ipak, radi se o privremenoj bolnici i iako su zadovoljeni svi neophodni kriterijumi, uslovi su svakako bolji u našim domovima, zato, ostanite kod kuće!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija