• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.04.2020

14:20

DONIRAJ - SPASI NEKOME ŽIVOT! Sve više davalaca krvne plazme!

Podkast

DONIRAJ - SPASI NEKOME ŽIVOT! Sve više davalaca krvne plazme!

Podeli vest

Interesovanje izlečenih od Kovida 19 za doniranje krvne plazme je veliko, kaže za Tanjug doktorka iz Instituta za transfuziju krvi Milica Jovičić i navodi da je se od početka akcije "Doniraj plazmu, spasi nekome život" do kraja prošle nedelje javilo više od 300 ljudi

Prema njenim rečima, od tog broja oko 150 njih ispunilo je uslove za doniranje, a očekuje da će se taj broj povećavati kako bude rastao broj oporavljenih.

Krvnu plazmu može da donira osoba koja ima dva negativna testa na virus korona, a zatim je neophodno da prođe 21 dan kako bi izlečena osoba bila u prilici da donira plazmu.

Takođe, krvnu plazmu doniraju osobe stare između 18 i 60 godina koje imaju više od 60 kilograma i nemaju neka druga oboljenja.

- Mi smo tek započeli sa nešto intenzivnijim testiranjem dobrovoljaca. Prvi davaoci su već došli, prvog davaoca smo već svi upoznali, a videli smo i da je fudbaler Marko Pantelić dao krvnu plazmu - navela je Jovičić.

Očekuju, kaže, da će prva nedelja maja, ali i nekoliko narednih nedelja posle, biti "udarne" i da će veliki broj oporavljenih od Kovida 19 tada dati krvnu plazmu.

Svaki dobrovoljni davalac krvne plazme, kao i kod davanja krvi, najpre popunjava upitnik, zatim prolazi lekarski pregled i određene analize - određivanje krvne grupe, kompletna krvna slika, biohemijske analize, skrining antitela, markeri krvlju prenosivih bolesti, elektroforeza proteina...

- Tako da je potrebno da osoba zadovolji određene uslove kako bi postala davalac. Zbog toga je naš zadatak da ta krvna plazma bude adekvatna za onoga ko je prima, ali da ni na koji način ne naškodimo onom ko daje tu plazmu, već da se on sve vreme oseća sigurno i dobro i da se može vratiti i sledeći put - objasnila je Jovičić.

Procedura za uzimanje krvne plazme je nešto komplikovanija i duža od procedure uzimanja krvi, kaže Jovičić i dodaje da dok klasično davanje krvi traje 15 minuta, davanje krvne plazme traje od 40 do 60 minuta.

- Isto je jedan ubod kao kod klasičnog davanja krvi, ali praktično krv ide kroz jedan aparat koji se zove separator krvnih ćelija i izdvaja se iz organizma samo plazma, a sve ostalo se vraća. Zato to traje malo duže, ali je podjednako bezbedno jer imamo dobro obučeno i iskusno osoblje koje to radi - rekla je Jovičić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija