• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

08.05.2020

19:17

OVAJ LEK POKAZAO JE POZITIVNA DEJSTVA U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA! Srbin iz Amerike pomaže svojoj zemlji!

Podkast

OVAJ LEK POKAZAO JE POZITIVNA DEJSTVA U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA! Srbin iz Amerike pomaže svojoj zemlji!

Podeli vest

Dok se ceo svet bori sa koronavirusom, tim stručnjaka pokušava da nađe lek za ovu pošast koja je do sad odnela na hiljade života

Prethodnih dana kao bomba je odjeknula vest da je lek pod nazivom „Remdesivir“ farmaceutske kompanije Gilead, pokazao pozitivna dejstva u izlečenju pacijenata koji su se borili protiv smrti, usled infekcije. Na njegovom kliničkom ispitivanju radi i naše gore list – dr Dejan Glišović.

- U poslednjih nekoliko nedelja primenili smo lek na preko 1000 pacijenata u okviru kliničke studije u koju sam uključen kao Medikal Direktor. U toku je izvođenje nekoliko paralelnih studija, a lek je u dosadašnjoj primeni pokazao ohrabrujuću efikasnost tako da je u petak po hitnom postupku dobio vanredno odobrenje za širu upotrebu u bolnicama - rekao je ovaj Srbin koji radi  u jednoj od najvećih kompanija za klinička ispitivanja lekova “Pharmaceutical Research Associates”.

PUTNICI ZADOVOLJNI: Lepo je kad nema gužve u autobusima

Ovaj lek za sada nije moguće nabaviti u slobodnoj prodaji i biće distribuiran direktno bolnicama. Ovo su  početni rezultati, a odluka FDA je privremena i odnosi se samo na primenu u bolničkim uslovima u obliku infuzije kod pacijenata u najtežem stanju, koji su na respiratorima.

- Mi ćemo u međuvremenu nastaviti rad na studijama koje su još u toku kako bi se prikupili dodatni podaci o efikasnosti i profilu neželjenih efekata. Ukoliko budemo imali povoljne rezultate nadam se da će Remdesivir uskoro biti odobren i za primenu u ranim fazama bolesti gde verujem da bi mogao biti još efikasniji - kaže dr Glišović.

IZLEČENE PACIJENTE DOBRO JE IMATI U BLIZINI! Na ovaj način povećava se kolektivni imunitet! (Video)

Prvi rezultati pokazuju da ovaj lek može skratiti dužinu oporavka pacijenata za oko 30 odsto. Plan je da se njegova primena dopuni još nekim lekovima, na čijem se razvoju takođe radi, a koji bi u kombinaciji značajno uticali na povećanje efikasnosti terapije.

- Ovi rezultati  su postignuti kod pacijenata u najtežem stadijumu bolesti i efekat terapije bi verovatno bio veći ukoliko se lek da pre nego što pacijent dođe na respirator. U tom slučaju dolazi u obzir i eventualno uvođenje dodatnih farmaceutskih formi leka  što bi omogućilo da se započne terapija odmah po pojavi simptoma, možda čak i u kućnih uslovima, jer verujem da će lek pokazati najbolje rezultate ako se primeni već u ranim stadijumima bolesti - naglasio je srpski doktor i dodao će se u narednih nekoliko nedelja imati još više podataka o ovom leku.

HVALA EVROPO! Srbija na EU putu, posvećena partnerstvu!

Dejan Glišović je završio Medicinski fakultet u Beogradu, a od 2006. godine živi u SAD gde radi u jednoj od najvećih kompanija za klinička ispitivanja lekova “Pharmaceutical Research Associates”.

Rođen je u Beogradu, a roditelji su mu poreklom iz zapadne Srbije.

NEMA VELIKIH OKUPLJANJA! Najviše 50 ljudi na javnim skupovima

Otac Ljubiša Glišović iz sela Rakova kod Čačka bio je poznati doktor ORL medicine, preminuo je 2006. godine, dok mu je pokojna majka Nadežda bila rodom iz sela Brančići kod Ljiga. 

On kaže da Srbija i Čačani mogu računati na njega jer mu je otadžbina uvek na prvom mestu.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija