• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.05.2020

22:00

Aleksandar Seničić: Samo deset odsto otkazanih putovanja za jun (Video)

Podkast

Aleksandar Seničić: Samo deset odsto otkazanih putovanja za jun (Video)

Podeli vest

Za jun je do sada otkazano samo 10 odsto turističkih putovanja, a prvi polasci iz Beograda, Novog Sada i Niša za Grčku najavljeni su od 20. juna i sa odlaskom te prve grupe započinjemo sezonu, izjavio je danas direktor YUTA Aleksandar Seničić

- Za jun je do sada otkazano samo 10 odsto turističkih putovanja, a prvi polasci iz Beograda, Novog Sada i Niša za Grčku najavljeni su od 20. juna i sa odlaskom te prve grupe započinjemo sezonu-, izjavio je danas za Tanjug direktor YUTA Aleksandar Seničić.

S obzirom da turisti imaju mogućnost zamenskih putovanja, za sada se, navodi Seničić, 60 odsto putnika opredeljuje da ipak ove godine otputuje na more, 20 odsto je onih koji se premišljaju, a nekih 17 do 20 odsto je odlučilo da neće letovati.

U junu se očekuje da će na more otputovati nekoliko hiljada putnika, a inače se tokom sezone očekuje da će između 150.000 do 200.000 naših građana otputovati u Grčku, dodaje direktor YUTA.

-To je oko 30 odsto onoga što inače obavimo svake godine-, rekao je Seničić.

On navodi da YUTA više neće predlagati otkazivanje putovanja, s obzirom da postoje jasni protokoli bar za četiri zemlje u koje naši turisti najviše putuju - Grčku, Crnu Goru, Bugarsku i Tursku.

-Važno je da znamo da za povratak u Srbiju nije potreban test, važno nam je da znamo da recimo za ulazak u Bugarsku, Grčku, Crnu Goru, Hrvatsku i BiH nije potreban test i to je ono što omogućava ljudima da organizuju neka putovanja-, rekao je Seničić i dodao da uskoro počinju i organizovana putovanja po Srbiji.

Kada je reč o junu, navodi, od 15. juna počinje ulazak stranih turista u Grčku, a tada se, ističe on, očekuje da slično bude i kada je reč o Crnoj Gori i Bugarskoj.

S obzirom da su se osiguravajuće kuće izjasnile da neće pokrivati troškove lečenja od Kovid19 putnicima koji se odluče na putovanje van zemlje, Seničić kaže da će osiguravajuće kuće ipak pokriti veći deo troškova - od pregleda, analiza, evenutalnih snimanja, pa čak i testa na koronu.

-Kada je reč o Kovidu19, ukoliko lekar pretpostavlja da bi moglo da bude virus korona, on će naložiti testiranje, čak i taj test koji je najskuplji u celoj toj formi je takođe pokriven polisom zdravstvenog osiguranja-, objasnio je Seničić.

Onog trenutka kada se dijagnostikuje da jeko od turista ima Kovid19, on ne može mnogo da bira, već mora da postupa u skladu sa protokolima u toj zemlji.

Ukoliko mu život nije ugrožen i nisu izraženi simptomi onda je mera karantinsko zbrinjavanje u periodu od 14 dana.

-Tog trenutka sve troškove po pitanju karantina ne pokriva osiguravajuća kuća-, ističe Seničić.

Prema njegovim rečima, trenutno su u toku intenzivni razgovori sa Grčkom, Turskom, Crnom Gorom i Bugarskom o tome da jedna od mera, u smislu podrške ljudima koji žele da provedu letovanje u tim zemljama, budu formirani centri za karantnin.

-To znači da će država u kojoj se naš državljanin nalazi pokrivati kompletne troškove lečenja i karatinskog boravka, a onda bismo povratak sa te destinacije organizovali zajedno sa turističkom agencijom i verovatno uz pomoć osiguravajuće kuće-, zaključio je Seničić.

BONUS VIDEO:

BEZBEDNOST JE NAJBITNIJA! Uređaji održavaju socijalnu distancu u Duomu

UŽICE KRIJE BAJKOVITU IDILU NA KOJU JOŠ NIJE OSTAO RAVNODUŠAN! Na ovom mestu ribe su se hvatale rukama, a samo su retki smeli da se okupaju!

PITALI SMO BEOGRAĐANE: Evo da li naši sugrađani planiraju da idu na letnji odmor i gde!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija