• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Živković

16.10.2019

16:26

OVO JE JEDINA PREDSTAVA U KOJOJ GLUMI BJELA! Dragan Bjelogrlić o 200. izvođenju Leta iznad kukavičjeg gnezda! (TV IN)

Live TV

OVO JE JEDINA PREDSTAVA U KOJOJ GLUMI BJELA! Dragan Bjelogrlić o 200. izvođenju Leta iznad kukavičjeg gnezda! (TV IN)

Podeli vest

Kultna predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Let iznad kukavičjeg gnezda“, reditelja Žanka Tomića, koja je premijerno prikazana 5. novembra 2005. godine, u subotu 19. oktobra, 200. put će se naći pred publikom BDP-a

Ova drama napisana je 1962. godine, a prvo izvođenje bilo je 1963. na Brodveju sa Kirk Daglasom u glavnoj ulozi. Međutim, mnogo poznatiji je istoimeni film Miloša Formana iz 1975. godine, sa Džekom Nikolsonom u ulozi Mekmarfija, koji stiže u duševnu bolnicu i započinje svoj „let“...

Inače, ovo je jedina predstava u kojoj igra glumac Dragan Bjelogrlić, i koja ga je na neki način, i vratila pozorištu. O tome zašto je ova predstava koju igra već 14 godina, i dalje tražena, zašto je kultna, Dragan Bejlogrlić za TVIn kaže:

- Četrnaest godina je kako igramo ovu prdstavu i do sada nisam imao takvo iskustvo... Retko se inače dešava da se jedna predstava igra toliko godina i da doživi 200 izvođenja, a da je sala svaki put puna. Možda sam, zapravo, dva ili tri puta video neka slobodna mesta za sve ove godine. Sećam se da kad smo izašli 2005, publika su bili uglavnom oni koji su gledali čuveni film sa Džekom Nikolsonom u ulozi Mekmarfija, i u tih prvih 20, 30 izvođenja uglavnom se predstava poredila sa filmom. Onda je počela da dominira publika koja nikada nije gledala film, a mislim da je sada dominantna publika koja prvi kontakt sa tim tekstom i tom pričom doživljava preko predstave. Ta oda slobode i to da dok god postoji čovek, tragaće za nekom slobodom, o čemu ova predstava zapravo govori, čini ovaj tekst aktuelnim uvek. Zato predstava toliko i živi.

"Let" će se naći pred publikom i 201. put, 20. oktobra, a potom i u novembru...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija