• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.10.2021

08:05

MUŠKA BOLEST, ŽENSKA PATNJA! Hoće, neće, hoće, neće... DRUGI PUT - VIŠE SREĆE!

Live TV

MUŠKA BOLEST, ŽENSKA PATNJA! Hoće, neće, hoće, neće... DRUGI PUT - VIŠE SREĆE!

Podeli vest

Muškarci koji pate od akutne ili hronične upale prostate često imaju probleme i sa erektilnom disfunkcijom!

Prostatitis pogađa muškarce svih uzrasta, ali je češći kod onih sa manje od 50 godina. 90 odsto muškaraca bar jednom u životu ima neki problem sa prostatom.

Simptomi upale prostate

* Bol i peckanje prilikom mokrenja
* Učestalo i otežano mokrenje
* Bol u preponama i donjem delu stomaka
* Bol u testisima
* Bol prilikom ejakulacije
* Temperatura, mučnina, povraćanje

Od svih unutrašnjih organa koje čovek ima, statistički gledano, prostata najčešće oboleva. Prema procenama zdravstvenih organizacija, bezmalo 90 odsto muškaraca bar jednom tokom života imaće problema sa ovom žlezdom, koja predstavlja veoma važan deo muškog reproduktivnog sistema. Najčešća oboljenja prostate, pored prostatitisa (upale prostate), jesu i benigna prostatična hiperplazija (uvećanje prostate) i kancer prostate.

Izaziva impotenciju

Prostatitis je oticanje i zapaljenje prostate, žlezde koja se nalazi ispod bešike i koja "hrani", obogaćuje i transportuje spermu. Upala prostate pogađa muškarce svih uzrasta, ali češće one sa 50 i manje godina. Zapaljenje je zapravo odbrambena reakcija organizma na štetne agense, koji su najčešće biološki (bakterije, virusi, gljivice i slično), ali mogu biti i hemijski, fizički i mehanički. Prostatitis može biti akutni ili hronični, pri čemu akutni ima mnogo izraženije simptome, poput visoke temperature, jakih bolova, mučnine, povraćanja i otežanog, a ponekad čak i onemogućenog kretanja.

Hronična upala prostate može nastati sama od sebe, ali i kao posledica lošeg lečenja akutnog prostatitisa. Simptomi su blagi, često i potpuno odsutni, bolovi nisu jaki, pa je učestalo, odnosno otežano mokrenje praktično najveći problem za pacijente.

Foto: Shutterstock

Međutim, ogroman broj muškaraca koji pati od akutne ili hronične upale prostate istovremeno ima i probleme sa impotencijom, iako erektilna funkcija nije pod direktnim uticajem prostate. U teoriji, dakle, impotencija ne bi trebalo da bude posledica prostatitisa, ali je u praksi situacija sasvim drugačija. Lekari veruju da tome u najvećoj meri doprinosi psihološki faktor, ali upozoravaju da mnogo toga zavisi i od metode lečenja koja se izabere i faze u kojoj se bolest nalazi.

Biciklisti u opasnosti

U zavisnosti od uzroka, do akutne bakterijske upale prostate može doći postepeno ili iznenada, ali se i do izlečenja stiže relativno brzo, bilo da se organizam sam izbori sa problemom, bilo da se koriste antibiotici i drugi medicinski tretmani. Međutim, u određenom broju slučajeva antibiotici nisu efikasni jer se bakterije praktično "sakriju" u prostatu, što se naziva hronični bakterijski prostatitis i njega je mnogo komplikovanije lečiti. Bakterije, doduše, nisu jedini uzrok upale prostate, do koje može doći i zbog poremećaja imunološkog i nervnog sistema, ali i zbog povreda u predelu karlice, čemu su posebno skloni biciklisti i džokeji. Faktori rizika za prostatitis takođe su i urinarne infekcije, dehidratacija, nezaštićeni seksualni odnosi, HIV virus i stres.

Prostata voli cink

Stručnjaci napominju da se pravilnom ishranom simptomi prostatitisa mogu u velikoj meri ublažiti. Potrebno je smanjiti unos mleka, mlečnih proizvoda i rafinisanih ugljenih hidrata, a povećati unos namirnica koje su bogate cinkom. Isto tako, za zdravu prostatu preporučuju se brokoli, paprika, kukuruz šećerac i šargarepa.

Pogledajte i koje namirnice je kardiolog zabranio ljudima koje voli: 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marija Josip

pre 2 godine

Čestitam svim online gledateljima, ovdje sam da podijelim malo svjedočanstva. Moje ime je Isabella Ethan, imam 40 godina, udala sam se s 31, imam samo jedno dijete i živjela sam sretno do kraja života. Nakon godinu dana bračnog ponašanja moj muž je postao toliko čudan i ne razumijem što se događa, spakiran je od kuće u drugu ženu, toliko ga volim da nikad ne sanjam da ću ga izgubiti, dajem sve od sebe da se uvjerim moj muž mi se vratio, ali sve bez pomoći, plačući i plačući tražeći pomoć, razgovarala sam o tome s njegovom obitelji, ali nisam dobila odgovor. Tako je moja najbolja prijateljica Anna Johansson obećala da će mi pomoći. Rekla mi je o čovjeku po imenu dr. Alaba, rekla mi je da je on jako velik čovjek i pravi čovjek kojem se može vjerovati i nema nikakve veze s ljubavnim problemima koje ne može riješiti, a ona mi je rekla kako je pomogao bezbroj ljudi u obnovi njihovog odnosa. Bio sam stvarno uvjeren, brzo sam kontaktirao njegovu e-adresu, dralaba3000@gmail.com ili njegov WhatsApp / viber s tim brojem +1 (580) 373-2215. Objašnjavam mu sve svoje probleme, rekao mi je da se ne moram brinuti da će svi moji problemi biti riješeni odmah. Rekao mi je što da učinim da vratim muža, a ja sam to rekla, rekao je da će se nakon 3 dana moj muž vratiti i početi prositi, a to se doista dogodilo kako je rekao, bila sam jako iznenađena, to je tako nevjerojatno. Slava našeg odnosa s Bogom sada je vrlo blizu i oboje živimo sretno do kraja života. Ako naiđete na sličan problem, odmah ga kontaktirajte i riješite problem jednom zauvijek. I ja sam živi svjedok

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!
Partizan

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!

Bio sam srećan i zadovoljan dok sam bio u klubu sa generalnim sekretarom Gordanom Petrićem, sportskim direktorom Ivanom Tomićem, potpredsednikom Batom Mirkovićem. Mi smo ista generacija i smatrali smo Partizan našim, a onda su nam objasnili da nije naš nego njihov. Pa smo rekli – kad je vaš, vodite ga, a mi ćemo se baviti nekim drugim stvarima, kaže Slaviša Jokanović (55), proslavljeni fudbaler crno-belih.

04.05.2024

12:06

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija