• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.06.2023

16:12

GDE JE ZAPELO NA ISPITU IZ SRPSKOG!? PA KOD REČI "GORD" Sagovnornice "Informer TV-a" objasnile - Đaci su mislili da to znači biti zadovoljan i srećan! (VIDEO)

printscreen informer tv

Live TV

GDE JE ZAPELO NA ISPITU IZ SRPSKOG!? PA KOD REČI "GORD" Sagovnornice "Informer TV-a" objasnile - Đaci su mislili da to znači biti zadovoljan i srećan! (VIDEO)

Podeli vest

Tačno u 9 časova ovog jutra, počelo je polaganje ispita za male maturante, pa su tom prilikom gosti "Teme dana" na Informer TV-u profesorka biologije, Snežana Romandić, kao i majka jednog maturantas, Milica Barać. Da li su u većem problemu roditelji, maturanti, nastavnici... I kome je bilo teže u ovim danima?

Skoro 70.000 svršenih osnovaca polagalo je završni test iz srpskog jezika, a sutra ih očekuje i test iz matematike. Nizaće se testovi, a mali maturanti će za 13 dana znati da li su u mogućnosti da upišu srednju školu koju su želeli.

- Milice, da li ste spavali noćas - otvorila je ovu aktuelnu temu voditeljka emisije "Tema dana" i urednica rubrike Društvo, Marija Majstorović Lučić.

Foto: informer tv printscreen

Voditeljka "Teme dana", Marija Majstorović Lučić

- Do tri sata noćas nisam spavala, posle jesam, ali do kasno u noć se nije dalo. Ja sam tu svu pozitivnu tremu prošla pre nekih 20 godina, u istoj školi gde je oje dete danas polagalo završni ispit iz srpskog jezika. Veća je trema moja bila jutros, nego njena, ona je bila stabilna i sigurna u sebe, što je meni kao roditelju jako drago bilo. Opet, naravno da nisam mogla da dočekam tih 11 časova da mi se javi, da sumiramo utiske kako je to polaganje prošlo iz njenog ugla - počela je Barić na Informer TV.

Foto: informer tv printscreen

Milica Barić, majka jednog đaka, sumira utiske posle ispita

Kao i u svim školama širom Srbije, tako se i u školi u kojoj Snežana predaje polagao test iz srpskog. Nas je zanimalo kako je polaganje izgledalo?

- Verujem da je u svim školama polaganje prošlo regularno, mi smo navikli na to, godinama je ta procedura ista. Kolege koje vode završne ispite takođe to rade već godinama, uhodane smo ekipe. Verujem da je roditeljima bilo teže nego samoj deci, naravno, bilo je i dece koja su imala tremu. Malo je zagušljivo za decu, sale u za fizičko, gde se palaže, prepune su bile. Mi se, u principu, nadamo dobrim rezultatima - priča Snežana i dodaje:

Foto: informer tv printscreen

Profesorka biologije Snežana Romandić

- Kao razredna jednog odeljenja čiji će osnovci takođe polagati ispit, slobodno mogu da kažem da sam se sa roditeljima dopisivala negde do ponoći, imali su milion puta jedno te isto pitanje: "Gde mi je knjižica", "Da li je razredna sve u redu"... Deca su došla rasterećena, savetovala sam im da ponesu slatkiš, vodu, da ne brinu ništa, ponesu olovku... Mi, koji radimo ovo dugo, iz godine u godinu prolazimo isto i nekako mislim da se sve dobro sprovodi, posebno kad vidim kako moje kolege rade ovaj posao, ne bi li pomogli i roditeljima i deci - završava profesorka Snežana Romandić.

Da li roditeljima "lakne" kada prođe ispit? I da li dete dođe zadovoljno kući posle ovog važnog ispita? Majka Milica ima odgovore!

- Momenat kada smo se čule, kada je ona završila i mene pozvala, pa tu ima svega. Malo pozitivno, malo negativno, tu su neki novi nastavnici i u redu je da im bude strano. Manje više je sve to proteklo kako treba, to je uigran tim i nisu ljudi koji su prvi put tu. Ali deca ko deca, navikli su na svoje nastavnike, i to što im se pojavljuju strana lica njima ume da bude problem. Nisu nikakve incidente imali, nisu nikoga udaljili sa ispita i moje dete kaže da je korektno uradila, pa... Rezultati će pokazati sve, čekamo taj 25. jun - priča naša sagovonica u "Temi dana".

Foto: informer tv printscreen

Sve je proteklo u najboljem redu, incidenata na ispitu nije bilo, a roditelji su zadovoljni i čekaju rezultate

 

Nepravilnosti nije bilo, đaci i roditelji su dobili detaljna upustva.

- Mi ovih dana pomažemo deci, a najvažnije u ovim trenucima jeste deci ponoviti da budu smireni. Primećeno je da učenici, posebno kada je test iz srpskog jezika, imaju problem sa zadacima koje treba čitati. Generalno naša deca imaju problem sa nedostatkom funkcionalne pismenosti, a to se verovatno dešava zbog upotrebe mobilnih telefona i raznih aplikacija koje im odvlače pažnju. Njihova pažnja je kratka i ne fokusiraju se da čitaju pitanje. Onda mi, kada prelazimo gradivo sa njima, moramo stalno da ih opominjemo da pročitaju pitanje po nekoliko puta, da se vrate na zadatak i das ne odustaju, već da izguraju ceo tekst do kraja - priča Snežana Romanić.

Deci nije bilo jasno na testu šta znači reč "gord".

- Imala sam u kući takav primer. Ona mi je došla sa tom rečenicom, pa pitala šta je "gord", nije znala da to znači i ponosit i da treba da zaokruži taj odgovor. Zadatak kaže da je dečak dobio loptu i da je zbog toga bio gord... Deca su išla logikom da je dečak iz zadatka, pošto je dobio loptu, zadovoljan i srećan. Međutim, ne znaju značenje reči. To je dosta povezano sa tim koliko naša deca čitaju. Moje dete je kao mlađa volela čak i u kupatilu da sedi i čita knjigu, ali je s godinama to smanjeno. Ona ima literaturu koja je zanima, ali ta literatura nema veze sa obrazovnim programom, niti nečim što je obavezna literatura u školi. Nju zanimaju betsetleri, a ne bih se kao majka pohvalila da će njoj to da obogati vokabular - priča majka devojčice koju je zbunila reč "gord".

Problem je što deca imaju znanje, ali ne znaju da ga iskažu.

- Deca memorišu podatke napamet, imaju problem sa logičkim povezivanjem. To im je jako teško, pa se ja trudim da im objasnim, s obzirom da predajem biologiju, da su to pitanja koja im sutra trebaju za život i time ih motivišem. Tražim da na prepoznavanje funkcionalno stave znanje. Test srpskog jezika nisam videla, ali moji učenici su se zbunili sa nekim zadatkom koji je bio dugačak, bio je test. Evo citiram moje učenike: "Razredna, bio je dugačak i tražili su da više puta zaokružimo kružić". Pa vi sada zaključite na koji način oni razmišljaju - nadovezala se Romandić.

Pogledajte celu "Temu dana" i šta su o ovoj aktuelnosti još rekle naše sagovornice:

 

 

 

Podsetimo, na osnovu opšteg uspeha učenik može da ostvari najviše 60 bodova, a na osnovu uspeha na završnom ispitu maksimalno može da dobije 40. Ove godine treći test će nositi manje bodova nego što je to ranije nosio kombinovani, i na njemu učenici mogu da osvoje najviše 12 bodova. Ranijih godina testovi iz srpskog i matematike nosili su po 13, dok se ove godine na ova dva testa može osvojiti po 14 bodova.

Nakon objavljenih rezultata završnog ispita, učenici sastavljaju listu želja, gde upisuju škole i profile za koje su pokazali najviše interesovanja, ali i osvojili potrebne bodove. Zatim se čeka raspored učenika i objavljivanja spiska, kako bi sledeći korak bio konačni upis u srednju školu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 11 meseci

Zbog ovakvih roditelja su nam deca sve gluplja. Završavaju osnovnu školu a nepismeni su. Od svega se pravi drama a u suštini je iza toga samo bedna gluma

Ratko

pre 11 meseci

da samo sto rec, Gord ,ima i drugo znacenje ,zavisi od recenice ... uobrazen ,naduvan ,prepotentan itd.....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara
Politika

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara

Ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dogovorili su danas, na sastanku u Beogradu, sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić, realizaciju zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja i naglasili da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

03.06.2024

15:24

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija