• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.07.2023

08:55

Raičević na tragu leka koji pobeđuje rak! Mladi naučnik otkrio kako funkcioniše izum koji bi mogao da promeni svet (VIDEO)

Informer TV

Live TV

Raičević na tragu leka koji pobeđuje rak! Mladi naučnik otkrio kako funkcioniše izum koji bi mogao da promeni svet (VIDEO)

Podeli vest

Mladi naučnik Vidak Raičević, koji se smatra za genijem jer je na tragu leka koji leči karcionom, u gostovanju na Informer TV govorio je o svom istraživanju, kao i o napretku istog.

- Hemiju dobijamo kao predmet u osnovnoj školi u sedmom razredu, a ja sam imao dobre profesore, pa se tako rodila ljubav prema tom predmetu u meni. Takođe, naša država nudi odlična takmičenja koja su me podstakla da volim hemiju  - osvrnuo se na početak svoje priče Raičević.

Raičević ističe da je najbitnije za jedno istraživanje povezanost među naučnicima. 

- U realizaciji velikih ideja u 21. veku najvažnije je interdisciplinarnost. Važno je da znamo da, ukoliko odlučimo da se bavimo jednom naukom, moramo da se povezujemo sa ljudima i upoznajemno ih, pa onda i učimo uz njih. Mi danas imamo velike pomake u smislu povezivanja jer se određenim temama bave po cele grupe ljudi, ja sam se uključio u jednu takvu grupu organske hemije, koja se već izvesno vreme bavi temom hemijom steroida - rekao je ovaj mladi naučnik i dodao:

- Mnogo češće smo svesni šta je biologija, svi znamo da muškarci imaju hormone testosterone, a žene estrogene, ali postoje zastupljenost istih obrnuto. Mi moramo da vidimo šta možemo da uradimo modifikacijom tih hormona, dobar primer toga je pilula za kontracepciju,a čovek koji je nju izmislio postao je prvi hemičar milioner upravo jer je radio na modifikaciji ženskih hormona.

Foto: Zoran Sinko

Vidak Raičević

Raičević je objasnio kako fukcioniše njegovo israživanje, kao i šta znači njegov izum "Trojanski konj".

- Mi se bavimo modifikacijom hormona da bi dobili antikancerogena svojstva. Dobili smo jedno jedinjenje koje mora da liči na pravi hormon, i onda kancerogena ćelija ga usvaja, i onda pri ulasku u nju izlaze "ratnici", zato je ta paralela "Trojanskog konja" - rekao je Raičević.

Ko je Vidak Raičević?

Vidak Raičević je doktorant na Prirodno - matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu i dobitnik prestižne nagrade "Mihajlo Pupin" koju dodeljuje Matica Srpska.  Ovaj mladi naučnik bavi se istraživanjima vezanim za lečenje karcinoma, prema njegovim rečima, ljubav prema hemiji se javila još u osnovnoj školi. Uz pomoć svojih profesora i metora, njegov izum "Trojanski konj" je na tragu da postane lek koji će promeniti svet.

-Treba da shvatimo da određeni lekovi nisu dovoljno efikasni, a neki imaju nuspojave, a mi gledamo da naše istraživanje dovede do potpuno bezbednog leka - kazao je Raičević i dodao:

- Mi želimo selektivnost, tačnije dejstvo samo na tumorske ćelije. Ukoliko bi naš lek delovao na zdrave lekove, dolazi do nuspojava, takve je hemioterapija. Ne znači da hemioterapiju ne treba koristiti već da treba da stremimo ka boljim rešenjima. 

Raičević kaže i da proces starenja je sličan kao same kancerogene ćelije. 

-Pričamo često o starenju, a mi gledamo kako to da unapredimo u smislu zaustavljenja procesa starenja. Tako je isto o kancerogenim ćelijama, jer su one ostarile. Mi stvaramo modifikovanje ćelije koje će biti pune radikala, i onda kada ga kancerogena ćelija prihvati radikali će raditi svoj posao - kazao je Raičević.

Foto: Zoran Sinko

Vidak Raičević

Mladi naučnik istakao je da naučnici iz Srbije postižu mnogo bolje rezultate u odnosu na one iz svih delova sveta.

- Mislim da sam imao mnogo sreće, jer kada sam završio školu i studije, prešao sam u ruke dobrih naučnika koji se bave ovom tematikom. Naučnici u Srbiji se bave raznim tematikama, i iako nije toliko poznato, oni stiču sjajne rezultate na svetskom nivou - kazao je Raičević i dodao:

- Kada uporedimo rezultate mladih naučnika iz Srbije i sa nekih drugih prostora, moram reći da smo mnogo uspešniji i da postižemo mnogo više. Izgleda da ima nešto u ovom našem vazduhu! Zato sam izričit u tome da nikada neću otići iz Srbije i da ću sva istraživanja i svoje izume upravo stvoriti u našoj zemlji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija