• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.07.2023

16:34

Poklon-bista za deda Đorđa Mihailovića! Akcija livnice "Jeremić" i Informera (VIDEO)

informer tv

Live TV

Poklon-bista za deda Đorđa Mihailovića! Akcija livnice "Jeremić" i Informera (VIDEO)

Podeli vest

Na Informerovom portalu čitaoci će moći da glasaju koje im se rešenje za bistu najviše sviđa.

Naša poznata livnica "Jeremić" izliće i pokloniti bistu Đorđa Mihailovića, pokojnog čuvara Zejtinlika, koja će stajati na ulazu u vojno groblje u Solunu, gde je sahranjen. Kako će bista izgledati, biraće čitaoci i gledaoci Informera, koji će moći da glasaju za vajarski nacrt koji im se najviše sviđa.

Vlasnik livnice Slobodan Jeremić kaže da je poklon-bista najmanje što mogu da učine u čast deda Đorđa, ali i njegovog dede i oca, koji su decenijama čuvali groblje na Zejtinliku.

- To zaslužuje čovek koji je ceo svoj život posvetio čuvanju srpske istorije i tradicije, baš kao i čitava njegova porodica. Odlučili smo da poklonimo tu bistu i učinimo jedan human gest da bismo ga sačuvali od zaborava - rekao je Jeremić za Informer TV.

Redakcija Informer i livnica "Jeremić" od 1. avgusta organizovaće javni konkurs na koji će moći da se prijave svi zainteresovani vajari i iznesu svoje idejno rešenje kako bi bista trebalo da izgleda. Prijave će se vršiti preko imejla redakcija@informer.rs

- Ideja je da umetnici i vajari šalju skice, a onda da narod može da glasa u anketi na vašem portalu informer.rs. Najbolje idejno rešenje bi onda moglo da se sprovede u delo. Glasanje će trajati 15 dana, a konačnu odluku doneće vaši čitaoci i gledaoci - rekao je Slobodan Jeremić.

Podsetimo, čuvar Zejtinlika Đorđe Mihailović (96) sahranjen je u četvrtak pored svog oca Đure i dede Save, na srpskom vojnom groblju u Solunu, uz sve počasti i himnu "Bože pravde". Deda Đorđe, koji je više od šest decenija čuvao 8.000 grobova srpskih vojnika, po svojoj želji sahranjen je u staroj srpskoj uniformi sa šajkačom, od koje se nije odvajao, a njegovo ordenje i odlikovanja nosili su gardisti Vojske Srbije.

Kovčeg sa telom deda Đorđa ispraćen je do grobnog mesta pod srpskom zastavom. Na platou ispred mauzoleja, pored rodbine, okupio se i veliki broj Srba i Grka da isprate deda Đorđa na večni počinak i oproste se od njega.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija