• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: informer.rs

17.07.2023

11:44

Gosti Informer TV: Ove mere bi sigurno sprečile vršnjačko nasilje (VIDEO)

Printskreen

Live TV

Gosti Informer TV: Ove mere bi sigurno sprečile vršnjačko nasilje (VIDEO)

Podeli vest

Psiholog Snežana Repac, voditeljka Milica Kon, čija je ćerka trpela nasilje u školi i Vladan Nenadić IT stručnjak gostujući na Infromer TV su analizirali bolnu temu ekspanzije vršnjačkog nasilja među decom u Srbiji.

Psiholog Snežana Repac kaže da je neophodno motriti na decu, jer su njihove emocije menjaju "kao semafor" u toku dana.

- Agresija je nešto što nastaje kao frustracija. Zavisi od toga kakav je emocijalni i intelektualni kapcitet deteta. Pitanje je i kakav je njihov nervni kapacitet, sve to što se genetski nasleđuje. Treba da delujemo tako da naučimo dete da se samo samokontroliše. Da se ne dođe u situaciju nasilja. Dete treba učiti emocijalnoj pismenosti. Imamo malu svest o tome kada treba da se obratimo psihologu. Roditelji se bune kada im dete bude pozvano na razgovor kod psihologa. Mi ćemo doći do situacije kada će doći do požara nasilja, jer ne prepozjanemo kad ono tinja - kaže Repac.

Voditeljka Milica Kon, čija je ćerka trpela nasilje u školi, kaže da "smo prešli igricu" i da su deca ekstremno brutalna.

- Osnovni problem smo mi svi. Odgovornost je na svima nama. Direktori, učiteljice nemaju autoritet. Roditelji se najviše pitaju što nije najbolje. Kada sam došla u školu da prijavimo nasilje na našim detetom, kazali su mi da su sve uradili...A zapravo nisu ništa učinili. Nastavljam bitku za svoju ćerku još jače od septmebra - navodi sagovornica Informer TV.

 

Vladan Nenadić IT stručnjak je gostujući u našem programu naveo da je internet sigurno doprineo da se promeni sistem vrednosti.

- Pre razvoja interneta je takođe postojala agresija i neposlušnost među decom, ali to je odmah bilo sankcionisano. Pozove se policija i stvar odmah bude rešena. Mi sada putem interneta imamo nasilje za koje treba da prođe vreme da bi se sankcionisalo. Nemamo dobar način kažnjavanja, već se nešto rešava tek na sudu - navodi Nenadić.

Veselin Mandarin pesnik i glumac koji je i sam bio na meti nasilnika, uključio se u program Infromer TV i odmah na početku razgovora je skrenuo pažnju da je i sam trpeo veliko nasilje. Kako je istakao u malom selu nadomak Kikinde vršnjaci su mu se podsmevali i govorili da nikad neće uspeti da postane pesnik.

- Samo su tražili da mi pronađu manu. Mrzeo sam sebe. Savetujem sve da potraže pomoć, što ja nisam učinio. Morate shvatiti da niste samo i ne dopustite ljudima da ubace u glavu stvari koje će vam učiniti da se osećate loše. Govorili su kakav sam ja dečak koji ne igra fudbal, već nešto piskaram. Traba da se kaže da su neki koji su bili u takvoj situaciji izvršili samoubistvo. O tome mora da se govori. Meni bi mnogo značilo da sam imao nekoga ko bi mi dao podršku i zato se sada trudim da ja pružim nekom lepu reč - kazao je Mandarin.

Pogledajte gostovanje u celosti:

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija