• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.07.2023

12:44

Da li je pravo vreme da kupite stan? Stručnjaci na Informer televiziji o cenama i legalizaciji nepokretnosti

informer.rs

Live TV

Da li je pravo vreme da kupite stan? Stručnjaci na Informer televiziji o cenama i legalizaciji nepokretnosti

Podeli vest

Cena nekretnina skočila je nekoliko puta u poslednje dve godine, a mnogi za to krive krizu izazvanu ratom u Ukrajni. Šta su pravi razlozi poskupljenja, na šta treba da obratite pažnju prilikom kupovine stana i dokle se stiglo sa izmenama Zakona o legalizaciji objekata, na Informer Tv pričaju stručnjak za nejkretnine Davorka Tasić i advokat Milan Popović.

Stručnjak za nekretnine, Davorka Tasić kaže da su prema podacima Republičkog geodetskog zavoda cene stanova u Srbiji u drugom tromesečju ove godine porasle za 11,19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su u poređenju sa prvim tromesečjem porasle za 1,82 odsto.

- Ako gledamo podatke cene stanova rastu i ako je potražnja u stagnaciji. Kada poredimo isti period prošle godine, došlo je do poskupljenje od 11 odsto, međutim došlo je i do promena u stambenim kreditima. Kamatna stopa porasla i tu beležimo pad od 2 odsto u uzimanju stambenih kredita. Na tu stagnaciju, definitivno utiče i sezona godišnjih odmora - kaže Tasić i dodaje da su i dalje najtraženiji mali stanovi i ako proporcialno imaju veću cenu ali vrlo lako ih je prodati. 

Na tržištu nektretnina došlo je i do smanjenja cena zakupa.

- Došlo je do pada cena i ako prošle gopdine beležimo veliki rast zbog dolaska stranih državljana. Viđali smo da ljudi svašta izdaju jer su zloupotrebljavali veliku potražnju. I dalje je najtraženiji za izdavanje Beograd na vodi, odnosano ti zatvoreni kompleksi u kojima imate sve što je potrebno - vrtić, market, garaže i sl. Cena standardnih stanova za izdavanje vraća se na neki normalan nivo ali još uvek su visoke - ističe stručnjak  Davorka Tasić.

Advokat Milan Popović napominje da biste postali vlasnik neke nepokretnosti morate upisati tu svoju neopkretnist u katastar i ističe da trenutno ima 2 miliona nelegalanih objekata.

- Bilo je mnogo nelegalne gradnje ali izmenama i dopunama zakona obezbediće se uslovi za njeno zaustavljanje.Taj broj neće rasti iz razloga što građenje bez građevinske dozvole kod nas predstavlja krivični delo. To će uticati na invsetitor i osvestiti ih jer još od 2014. godine nema u prometu nelegalne gradnje. Izmenama zakon o ozakonjenju sam proces legalizacije je pojednostavljen, podnosi se zahtev nadležnom organu u opštini, a treba ispuniti uslove u pogledu materijala, zemljišta, uredne dokumentacije i planske usklađenosti - kaže Popović

Ostatak gostovanja možete pogledati u sledećem videu.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Planeta

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane
NAKON SMRTI IRANSKOG LIDERA

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, s kojim je razgovarao o pitanjima formiranja vlade i od koga je zatražio da prilikom odlaska na sahranu Ebrahima Raisija prenese iranskom rukovodstvu da Moskva očekuje da će se saradnja između dve zemlje razvijati na isti način kao i do sada i nakon smrti iranskog lidera.

21.05.2024

23:00

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija