• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.07.2023

18:30

Šta se krije iza hakerskog napada u Litvaniji? NATO strategija za napad ili odbranu od Rusije?

Zoran Sinko

Live TV

Šta se krije iza hakerskog napada u Litvaniji? NATO strategija za napad ili odbranu od Rusije?

Podeli vest

Uoči i na dan samita NATO u Viljnusu, kako su objavili evropski mediji dogodio se hakerski napad. Hakeri su upali u glavni sistem Litvanije i više od 4.000 dokumenata je ugledalo svetlost dana. Da li je to strategija NATO za napad na Rusiju, ili je strategija za odbranu razgovarali smo u Temi dana sa bivšim premijerom Srbije Nikolom Šainovićem i Aleksandrom Šešeljom, zamenikom predsednika SRS.

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije istakao je da je očigledno da se termin napada poklopio sa samitom kako bi se on dezauvisao i da je to sve tekuća borba među silama.

- Litvanija je inače u tom delu sveta informatički najrazvijenija, naravno, informatički najrazvijenija zemlja ima sve u elektronskim dokumentima, onaj ko je još jači inforatički, on uđe tu i pokupi najviše dokumenata. Očigledno je da se termin tog napada poklapa sa sastankom da bi se on dezavuisao, to je sve tekuća borba među silama, a ono što smo videli i što su sastavni delovi tih dokumenata, rekao bih da su oni bili namenjeni Savetu. To nisu duboke vojne tajne, one nisu baš tako lako dostupne - kaže Šainović i dodaje:

- Ovo govori o dugoročnim pripremama, ovo što kažete da li su za napad ili odbranu, i jedno i drugo dejstvo su sastavni delovi istog plana. Kada god se spremate za rat pripremate i odbranbenu i napadnu varijantu. Ne treba se davati preveliki značaj tome obzirom na veličine jedinica koje se tu pominju. Rat Zapada sa Rusijom je milion protiv miliona.

Šainović dodaje da je potencijalni sukob u pripremi, a da li će se on desiti zavisi od celog niza okolnosti.

- Stratezi, planeri imaju zadatak da planiraju za sve varijante i da onda vladama saopšte neke faze. Ovo je očigledno jedna od faza za koju treba da se pripremi, a da bi se ona pripremila evropske vlade moraju bitno da pomere svoje vojne formacije. Njihove vojne formacije su i suviše male čak i da podrže Ukrajinu, a kamoli da se bave Rusijom, tako da će trebati neko vreme, čak možda par godina da se dostignu ciljevi iz ovih planova, a kamoli iz nekih velikih. To nažalost govori da smo pred dugoročnim sukobom. 

Foto: Zoran Sinko

Nikola Šainović

Aleksandar Šešelj, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke kaže da tendencija Zapada za uništenjem, porobljavanjem, kolonizacijom Rusije nije nešto što je počelo sa ovim dešavanjima u Ukrajini.

- Ta tendencija nije počela verovatno ni u 20. veku, i da li sada neko može da zamisli da će to prestati kada se završi ovaj konflikt u Ukrajini. Ovo što se ovde dogodilo, to je nešto što je formulisao između ostalog kao principe modernog ratovanje načelnik generalštaba oružanih sanaga Rusije Valerij Gerisimov, a to je da se moderni ratovi ne vode samo komercijalnim sukobom dve vojske na određenom bojnom polju, već to uključuje i propagandu, dakle medijski rat, takođe i ekonomski rat. Takođe, tu je prisutan i ovaj način ratovanja, ono što se kolokvijalno zove hakovanje - ističe Šešelj i dodaje:

- U svakom slučaju, pitanje je pouzdanosti tih dokumenata koji su se pojavili u javnosti, da li je to nešto što su pustili Amerikanci ili drugi zapadnjaci do medija i šire javnosti, ili je to zaista neki tačan podatak. To je nezahvalno prognozirati, ali u svakom slučaju nešto što se na redovnom nivou dešava. Ono što se pojavilo i 90-ih godina u knjigama nekih značajih stratega američke spoljne politike kao što je Zbignjev Brežinski, jeste da je jedan od američkih ciljeva i rasparčavanje Rusije na najmanje tri republike. Na evropski deo, na Sibir i na Daleki Istok. Oni su to prvo pokušavali u Jugoslaviji, pa su hteli da testiraju isto to i u Ruskoj Federaciji. Bilo je zaista jedno turbulentno vreme 90-ih godina i u Rusiji gde se nije znalo kakva će opcija tu prevagnuti.

Foto: Zoran Sinko

Aleksandar Šešelj

Šešelj naglašava da su SAD uspostavile apsolutni prozapadni režim u Ukrajini.

- Oni su instrumentalizovali ovu Ukrajinu, uspostavili su apsolutni prozapadni režim tamo da služe njihovim interesima. Zadali su jedan veliki udarac Rusiji samim tim što se ovaj sukob koji je zaista najveći sukob posle Drugog svetskog rata, vodi ne samo u ruskom dvorištu, već i time što ratuju sa Ukrajincima koji su maltene isti narod. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija