• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.07.2023

13:00

Polemika na Informer TV: Preti li nam nova "gvozdena zavesa" i gde je mesto Srbije u novom poretku!

TV Informer

Live TV

Polemika na Informer TV: Preti li nam nova "gvozdena zavesa" i gde je mesto Srbije u novom poretku!

Podeli vest

Sa Baltika se čuju pretnje da bi granice između zemalja Evropske unije i Belorusije mogle biti zatvorene u slučaju incidenata sa grupom Vagner koja obučava belorusku vojsku u blizini granice sa Poljskom. Gosti Informer TV govore da li je to realna opcija i koji su scenariji za razvoj događaja u Ukrajini, ali i koje su pozicije Srbije.

Poljska, Litvanija i Letonija mogle bi da donesu zajedničku odluku o zatvaranju granica sa Belorusijom ukoliko bude došlo do ozbiljnih incidenata u vezi sa ruskom paravojnom grupom "Vagner" duž njihovih granica, saopštio je danas poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.

Dodao je da nije isključena mogućnost da dođe do potpune izolacije Belorusije, što je otvorilo pitanje preti li Evropi nova "gvozdena zavesa".

Sociolog Vinko Pandurević kaže za Informer TV da bi zatvaranje granica EU ka Belorusiji bila ozbiljna eksalacija.

- To bi bilo proširivanje sukoba, indirektno stavljanje do znanja da je moguća eskalacija na tom području. Baltičke zemlje i Poljska glavne su perjanice NATO u ovom regionu. Postoje i njihovi nacionalni intersi, pre svega Poljske, a to je ostvarivnje zaostalih istorijskh interesa. Istorija se često ponavlja, a ovaj sukob to može da potvrdi.

Darko Obadović iz Centra za stratešku analizu kaže da je Belorusija u lošem ekonomskom stanju.

- Beloruska vojska nije voljna da vodi Putinov rat. To je teška situacija za Lukašenka, nisu sigurni kako će se držat beloruska armija. Na grnaici se uveliko postavlja žilet žica, utvrđenja. Mogće da takva granica moze biti linija okršaja, pre svega zbog priliva migranata preko "Lukašenko tursa". Kriza u Belorusije će biti odlvačenje pažnje javnog mnjenja u Rusiji od situacije u Ukrajini. Rusiji treba bilo šta da udahne vazduh i treba pažljivo pratiti događaje. Lukašenko je Putinov vazal. Putin je prvi rekao da Vagner pravno ne postoji. Kasnije je rekao da su plačali Vagner. Vagner je obaveštajno bezbednosni projekat Ruske Federacije i štagod da rade, rade po nalogu Kremlja.

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je od početka sukoba interesantan pravac napada i Belorusije - zbog blizine Kijeva, ali i odvlačenja ukrajinskih trupa sa drugih delova fronta.

- Možda rusko vojno rukovodstvo u dogovoru sa Lukašenkom planira ofanzivu u nekom periodu iz pravca Belorusije. To će zavisti od kontraofanzive Ukrajine, kako bude u narednih mesec, mesec i po, videćemo. Imali smo migrantsku krizu na granicu Belorusije i Poljske, ali bih isključio provokacije Vagnera na granici s Poljskom. Rusi neće otvarati novi front, imaju realan problem. Rusiji sada ne odgovara konflikt sa Poljskom i baltičkim državama. Iako odbijaju kontraofanzivu, da bi zaokruzili teritorijalni integritet imaju ogroman posao da ostavare, dakle da postignu taj primarni cilj. Zamislite još da razvlače snage i na Poljsku.

Polemiku sagovornika Informer TV o daljem razvoju situacije u Ukrajini, poziciji Srbije u odnosu na Rusiju i NATO, promeni datuma Božića od strane Zelenskog gledajte u snimku ispod:

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija