• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

05.08.2023

13:40

Jedini smo narod koji je preživeo tri genocida u jednom veku! "Oluja" je kamičak u tragediji srpskog naroda!

Tanjug

Live TV

Jedini smo narod koji je preživeo tri genocida u jednom veku! "Oluja" je kamičak u tragediji srpskog naroda!

Podeli vest

Novinar Predrag Sarapa, novinarka Olivera Miletović, istoričar Goran Šarić i pukovnik Mirko Radaković u gostovanju na Informer TV govorili su o zločinačkoj operaciji "Oluja", kao i o tome zašto vojska nije uspela da spasi srpski narod.

Pukovnik Mirko Radaković je posle mnogo vremena pristao da priča o najvećem egzodosu nakon Drugog svetskog rata. Čin odbijanja da se povuče sa položaja pukovnika i komandata Ličkog bataljona Mirka Radakovića ostao je upamćen u istoriji. 

- I danas bih tako postupio. Odreagovao sam razumski. To se dogodilo 5.a vgusta oko pola sata posle ponoći, to je bilo drugog dana agresije na Republiku Srpsku Krajinu. Tada sam znao da je Peti korpus BiH zauzeo Petrovo selo i da je presekao put izvlačenja. Deo fronta koji je bio u rejonu Zalužnice, tu je jedna jedinica napustila položaj. Hrvatska vojska je napravila tamo veliki put ka Kolenici. Mnogi su napustili položaj, i vladala je panična situacija da su ustaše zauzele Knin. Tog dana sam imao borbena dejstva kakve smo planirali i očekivali. Ništa me nije iznenadilo. Moja brigada je bila na osnovnim položajima. Imao sam gubitaka, ali položaj nisam pomerio! Tu su borbe bile prsa u prsa! - kaže pukovnik. 

Foto: Masha Bandjur

 

Radaković kaže da na komandu da se povuče sa položaja je odgovorio odrično. 

- Otišao sam u komandu sa ciljem da saznam informacije na širem frontu da bih se pripremio sutra za novi napad hrvatske vojske. Saznao sam da su počeli naši delovi da gube položaje i da situacija poprima ozbiljniji karakter. Načelnik štaba Dušan Lončar je naišao i mislio sam da je došao da bi napravio paniku, jer želi da napustimo položaje. Međutim odgovorio sam da neću napuštati - kaže Radaković. 

Novinarka Olivera Miletović ističe da se našem narodu dogodilo ono što nijednom nije, a to je da u jednom veku doživi čak tri genocida.

- Mediji do pre nekoliko godina mediji o tome nisu izveštavali onako kako je trebalo. "Oluja" je kamičak u tragediji srpskog naroda. Prvi i jedini smo imali državu, a svima smo stvorili državu. A danas mi je imamo i nemamo, jer žele da nam oduzmu 17% naše teritorije. To što se desilo našem narodu, to se nikome nije desilo. Tri genocida u jednom veku. Govorimo i o Prvom svetskom ratu, i Drugom svetskom ratu i "Oluji". Tu počinje i moralna propast naša, vojska tu gine. Sada zapad želi da nam oduzme Kosovo i Metohiju, a Nemci su već objavili mapu Srbije bez Vojvodine - ističe novinarka.

Foto: Masha Bandjur

 

Novinar Predrag Sarapa ističe da su mnogi strani akteri bili umešani u organizovanje zločinačke operacije "Oluja". 

- Razni akteri i uticaji su učestvovali u akciji "Oluja". Tuđman je išao na to da Srbi budu kompletno proterani. Ne verujem da je zvanična Amerika jedina učestvovala u organizaciji "Oluje". Mi smo ovde imali sankcije Srbima na Drini, kako smo mislili da taj režim pomogne našem narodu? Mediji su bili takvi da smo tek dan kasnije imali mali prilog o tome na televiziji - ističe Sarapa i dodaje:

- Imali smo predsednika države i rukovodstvo koje mesecima nije izašao pred narod i na televiziju da kaže o čemu se radi. I onda predsednik države zabrani da naš narod uđe u Srbiju! 

Istoričar Goran Šarić ističe da su mediji tada nedovoljno obaveštavali o događajima u Republici Srpskoj Krajini. 

- Tu imamo toliko isprepletanih interesa, da se ni ne zna sve. Peti korpus armije BiH je išao sa jedne strane, a hrvatska vojska sa druge. Delovala je avijacija NATO-a. Oni su uništili potpunu komunikaciju. Mediji su tada pratili te događaje kao danas Nova S i N1 - kaže Šarić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece
Društvo

Edukacija o bezbednom plivanju i veslanju za najmlađe na tihoj Tisi! Dečija SUP avantura za Međunarodni dan dece

Povodom Međunarodnog dana dece, u nedelju, 2. juna u 10 časova, tiha Tisa u Čurugu, postaće epicentar edukacije i zabave za najmlađe kroz uzbudljivu SUP avanturu. Ovaj jedinstveni događaj ima za cilj edukaciju najmlađih o pravilima ponašanja u i oko vode, kao vid prevencije od neželjenih povreda na otvorenim vodama, uz stručne savete o bezbednom plivanju i pravilnom veslanju na SUP dasci.

01.06.2024

16:59

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)
Srbija

Susret "jegulje" i "meduze"! Ovako je izgledala poseta našeg državnog vrha Hitlerovoj Nemačkoj! (VIDEO)

Poseta kneza Pavla Karađorđevića Berlinu 1. juna 1939. godine nekome sa strane mogla je izgledati kao potpuni diplomatski uspeh Hitlerove Nemačke. Nacisti su priredili veliku vojnu paradu, kancelar i jugoslovenski namesnik smeškali su se jedno drugom, a razmenjene su i uljudne reči hvala za oba naroda. Ipak, “iza kulisa” stvari su izgledale mnogo drugačije…

01.06.2024

09:00