• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.08.2023

09:53

Trgovina organima je bio udruženi zločinački poduhvat - Posledice "Žute kuće" nikada neće izbledeti

Informer TV

Live TV

Trgovina organima je bio udruženi zločinački poduhvat - Posledice "Žute kuće" nikada neće izbledeti

Podeli vest

Gosti Info jutra na Informer TV bili su Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica, i dr. Boris Bratina, profesor filozofije u Kosovskoj Mitrovici, koji su govorili o strašnim zločinima nad Srbima na KiM 1999. godine i o trgovini ljudskih organa.

Veljko Odalović je na samom početku razgovora govorio o tome da su pripadnici zločinačke UČK sprovodili teror nad Srbima pred 50. 000 vojnika KFOR-a.

- Prve kolone izbeglica su krenule iz Prizrena, slično kao u Hrvatskoj. Probali smo da zaustavimo te ljude, neke smo smestili u školu u Kosovu Polju. To su bili dani ozbiljne zebnje i krenuo je teror nad Srbima. General Džekson se obratio u Kosovu Polju uznemirenom narodu i on je tada rekao da će KFOR preuzeti odgovornost. To je bila prevara. Ono što je napisano nije bilo implementirano. Pripadnici UČK su došli i krenuo je krvavi pir, ubistva, silovanja, kidnapovanja i to sve pred očima KFOR-a. Za nekoliko dana sve su očistili. Ono što najviše boli je to što se sve to dešavalo uz prisustvo 50. 000 vojnika KFOR-a. Plan je bio da se očisti sever KiM, centralni deo su držali Britanci, odnosno Kvinta. Naše jedinice su se povukle i tu nastaje pogrom i sve ono što su i dan-danas posledice, što ne može da se sanira - istakao je Odalović.

Foto: Pedja Milosavljević

 

Bratina je ocenio da se nikada nije poštovala Rezolucija 1244 i Kumanovski sporazum, jer su se na Kosovi i Metohiji sprovodili strašni zločini nad Srbima.

- Od početka se pokazivalo da se Rezolucija 1244 ne sporovodi, i toga smo svedoci i dan-danas. Nije se poštovao ni Kumanovski sporazum. Nažalost, morali smo da potpišemo neku vrstu sporazuma, jer je situacija bila alarmantna. Praksa tih sporazuma na licu mesta se nije sprovodila, to je bila činjenica. Jasno je da su pravljeni zločini. Nekim našim prijateljima iz Prištine su prvo mirno rekli da treba da predaju ključeve, pri tom ih nisu gledali u oči. Morali su da predaju ključ i od stana i od kola. U to isto vreme kada su se dešavale otmice, to uopšte nije bilo naivno, jer su ljudi završavali kao žrtve trgovine organima. To je bio udruženi zločinački poduhvat. Posle 24 godine trgovina ljudskim organima postao je pravi biznis i industrija. To sada vidimo i u Ukrajini - rekao je Bratina. 

Foto: Pedja Milosavljević

 

General Vladimir Lazarević istakao je da su dokazi monstruoznih zločina uništeni u Haškom tribunalu i da je Dik Marti sporoveo detaljno istraživanje o svemu onom što se dešavalo na KiM 1999. godine. 

- Ponovo se monstruozni zločini, trgovina ljudskim organima sada dešavaju i u Evropi. Prve istrage vršio je UMNIK još 2003. godine. Tada su pronađeni mnogi logori Albanaca gde su držali zatočene Srbe. Te 2003. godine su i Amerikanci otkrili masovne grobnice. Nakon pisanja knjige Karle de Ponte, Savet Evrope je preuzeo da to sve istraži. Dik Marti je godinu dana vršio istraživanje i veliki broj istražitelja su radili na tome. Haški tribunal je uništio sve dokaze. Ruka pravde nije stigla ni do jednog zločinca. U lancu trgovine organima uključeni su bili i turski lekari - naglasio je Lazarević. 

Foto: Informer

 

Saša Milivojev, autor romana "Dečak iz Žute kuće" uključio je u program Info jutra i izneo je potresne detalje šta su sve zarobljeni i oteti Srbi sa KiM doživljavali. 

- Žuta kuća je najstravičniji zločin koji nijedan narod nije doživeo. Pozivam Tužilaštvo da otkrije tajne grobnice. Iako sam autor romana "Dečak iz Žute kuće", ja se uvek potresem. Organi su leteli preko Prištine i Tirane. Odrana koža srpske dece je letela po celom svetu. Tači je još 2013., 2014. godine rekao je da će svi koji su "izmislili" termin Žuta kuća odgovarati i drago mi je da je sada on na optuženičkoj klupi - zaključuje Milivojev

Foto: printscreen

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija