• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: Emilija Milovanović

09.08.2023

20:05

Iz pištolja ubili prase i tom krvlju se inicirali u sektu! Stručnjak otkrio jezive detalje rituala usred grada (VIDEO)

Shuterstock

Live TV

Iz pištolja ubili prase i tom krvlju se inicirali u sektu! Stručnjak otkrio jezive detalje rituala usred grada (VIDEO)

Podeli vest

Vlajko Panović, specijalista medicinske psihologije, govorio je za televiziju Informer o načinima na koje sekte vrbuju mlade, nezadovoljne i usamljene, kao i o brojnim načinima na koje se mladi u današnje vreme sve više i češće otuđuju od svojih roditelja i porodica.

Vlajko kaže da je nekadašnja podela sekti prema Evropskoj asocijaciji za borbu protiv sekti glasila da su najčešće pseudohrišćanske, pseudohinduističke, današnji komercijalni, psihoterapijski i politički kultovi.

- U osnovi bilo kog sektnog učenja leži prevara, a uglavnom je koncipirana na potrebi naivnog, radoznalog, umornog, uplašenog, nesigurnog, nekoga ko se ne oseća prihvaćeno u svojoj koži, svojoj porodici i svom društvu. Oni biraju ljude iz tog miljea, posebno danas kada znamo da je internet prisutan u svačijoj ruci i kada čovek lako može da izabere nešto što mu na prvi pogled deluje primamljivo i ide mu u korist - kaže on.

Objašnjava da je ta naivnost vrlo prisutna kod nas, jer imamo dugu istoriju ratova, strahova, izbeglištva gubitaka poslova, kriza braka.

Foto: Informer DN

 

- Sve to je doprinelo rađanju krize poverenja. Relativizacijom se ide ka negaciji postojećih sistema vrednosti, jer je danas na trpezi maltene sve na izvolte. Opšte stanje u društvu pogoduje tome da čovek lako postane žrtva. U osnovi uvek leži neki interes, neka prevara, manipulacija, bez obzira da li je materijalna, emocionalna, religijska ili seksualna. Uvek se svede na interes onoga ko nešto nudi onom naivnom.

Nedostatak roditeljske pažnje jedan od okidača

Jedna od sekti u Beogradu okuplja mlade, one koji na svojim profilima ističu signale usamljenosti, nesigurnosti, tuge, da ne pripadaju nikome i lako ih je pridobiti tako što im ponude nešto besplatno u smislu druženja.

Naš sagovornik kaže da osoba koja se opredeli da ode, odlazi u ambijent u kojem su svi nasmejani, veseli i ohrabruju ga što je došao. 

- Kada se iz porodičnog okruženja u kome se roditelji ne posvećuju deci dođe u okruženje u kojem ga svi prihvataju, žrtva se opušta, a sekta insistira na iskrenosti, gde svako od prisutnih treba da podeli svoje mane, nedostatke i greške koje su napravili. Žrtva ni ne sumnja da je upala u scenario, u kojem su svi tu zbog njega, te počinje da priča o sebi. Govoreći o svojim greškama, neprihvatanju i greškama svojih roditelja, ni ne primeti kada se pored njega zadrži figura koja se nameće kao zamena za oca ili majku. 

Foto: Printscreen

 

Tvrdi i da je ta figura, koja upotpunju nedostatak roditeljske pažnje ga svakog dana sve više hvali, grli i razlabavljuje osećaj krivice što je otišao od kuće i sve više vremena žrtva počne da provodi u novom okruženju.

- Najčešće se nameću teme o ishrani, prelasku na vegeterijanstvo, meditaciji i žrtva dobija određene zadatke. Meditira se uglavnom noću i gubi se dnevno-noćni ritam. Kao takav, postaje žrtva iscrpljenosti i istrošenosti i krivca uglavnom pronalazi u svojim roditeljima. Na taj način dolazi do odbojnosti prema roditeljima, odbacivaju porodice i vezivanju za ambijent u kojem doživljava prijatnost. Porodica uglavnom brzo počne da primećuje promenu, ali je najveća greška upravo je panična reakcija i pritisak na žrtvu da se otvori.

Sekte se boje javnosti 

Specijalista medicinske psihologija savetuje da u tim trenucima treba da se nastoji da se ne prekine kontakt roditelja i dece. 

Svi imamo potrebu da pripadamo grupi, a pojedincu koji shvata da ne može sam se nameće vođa, guru, učitelj... Užasno je mnogo toga! Predatori čekaju, vrebaju, ne samo decu, već i usamljene. Važno je da znamo da sekti ima svuda, spolja su nevidljive, ali je veoma značajno da se plaše javnosti u svakom smislu. Savetujem svakome ko misli, ima argumente ili sumnja da je neko njemu drag zalutao na tu stranu, neka izađe u javnost! Sekte se boje javnosti, jer na taj način gube mušterije - pričaVeljko Panović. 

Iz pištolja ubili prase i tom krvlju inicirali dečaka u sektu! 

Naš sagovornik ispričao nam je jedan jeziv slučaj koji se dogodio na samo 100 kilometara od Beograda. 

- Sećam se jednog dečaka iz grada na jedno 100 kilometara od Beograda. Njegovi roditelji su radili čitav dan. Imao je 14 godina, sedmi razred. Na putu od kuće do škole ga je uvek susretao čikica koji ga je pitao da li se umorio, da li mu je težak ranac i da li želi da mu pomogne. Dečak ga je u početku odbijao, ali nakon nekog vremena je počeo da ga doživljava kao prijatelja. Taj čovek je dečaka uveo, odnosno inicirao u jednu satanističku sektu, gde je dečak prisustvovao samoj inicijaciji, gde su usred grada ubili prase iz pištolja sa prigušivačem, pa su se onda inicirali tom krvlju u sektu.

Foto: Pixabay

 

Kako kaže, njega su koristili da donosi drogu u Beograd, pa onda do Kragujevca i nazad. 

- Dečak je bio veoma traumatizovan i zbog pucnja i zbog praseta i celog ambijenta, ali nije smeo da to prizna roditeljima. Sekta ima mehanizme kojima ugrađuje žrtvama odbranu od javnosti i roditelja. Tog dečaka smo na sreću spasli tako što su iz škole alarmirali, odnosno prijavili da on danima ne dolazi u školu, a roditelji su tek onda postali svesni da se nešto dešava i hvala Bogu, danas je to jedan zdrav i normalan mladić. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija