• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.08.2023

12:04

Srpkinja otišla u Afriku da volontira! Sada uči tamošnje mališane u lokalnoj školi! (VIDEO)

Miloš Rafailović, shutterstock

Live TV

Srpkinja otišla u Afriku da volontira! Sada uči tamošnje mališane u lokalnoj školi! (VIDEO)

Podeli vest

Blogerka Jovanka Mandarić i influenserka Dijana Kocić govorile su o plemenitoj odluci da jedna srpkinja ode u Afriku kako bi volontirala sa decom i učila ih u njihovoj lokalnoj školi.

Jovanka Mandarić je odlučila kao studetkinja da ode u Keniju, i da volontira sa decom. Đaci tamo nemaju osnovne uslove za život, nekada je jedan obrok koji imaju u školi zapravo jedan jedini obrok koji će pojesti tog dana.

Jovanka je blogerka, i svoje iskustvo sa decom u Africi prenosi redovno na društvenim mrežama. Kako ona kaže, njeni đaci uče i srpski jezik.

- Moji đaci mnogo vole da pevaju i igraju, a smatram da je drugarstvo veoma važna tema. Oni mnogo vole pesmu "U svetu postoji jedno carstvo" i oni vole da uče dečije pesmice. Teško im pada da isgovore dž i ž, tako da kada reči sadrže ta slova, oni ih preslatko izgovaraju - kaže Mandarić.

Foto: Privatna arhiva

Jovana sa svojim đacima

Ona ističe da se u Srbiju vraća ubrzo, ali da će već sledeće godine ići u Keniju da nastavi da uči njene đake.

- Nažalost, u Africi ostajem do 21. avgusta. Tada se vraćam u Srbiju, i potrudicu se da skupim donacije da bismo renovirali školu. Sledeće godine se sigurno vraćam da vidim kako moja deca rastu, i da ponovo učim sa njima - ističe Mandarić. 

Travel blogerka Dijana Kocić imala je slično iskustvo, jer je i sama išla da volontira u Tanzaniju kako bi volontirala sa decom. Kako ističe, oduvek je imala želju da ode u Afriku, iako ne zna kako se ta ideja rodila.

- Dok gledam ovu dečicu, oči su mi pune suza. Kada sam ja bila u Africi to je jedno posebno iskustvo za mene. Pre par dana sam dobila slike deteta koje sam čuvala, i ono je sada veliko. Takvo iskustvo vas promeni. Odlazak u Afriku je jedna od mojih velikih životnih želja. Sama sam se pitala odakle mi ta ideja - kaže Kocić.  

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dijana Kocić

Dijana navodi da se, pre odlaska u Afriku, dobro raspitala o svemu šta je zanimalo, kao i da se povezala sa ljudima koji su već bili na volontiranju. 

- Izabrala sam Tanzaniju, i na različitim sajtovima imate razne informacije o svim zemljama u Africi, a takođe možete da se povežete sa ljudima koji su bili na volontiranju - rekla je Kocić.

Kocić ističe da joj je najveći "vetar u leđa" tokom volontiranja bilo ostvarivanje želja njenih učenika, koji su jako skromni. 

- Ono što mi je davalo volju, su snovi dece. Kada se susretnete sa siromaštvom, videla sam da im treba hrana, garderoba, neke osnovne stvari. A kada sam moje đake pitala šta bi oni želeli, rekli su mi lopte, atlase i kompjuter. Onda sam shvatila što sve to žele. Lopta im treba da se igraju, atlas da uče, a kompjuter da se povežu sa ostalom decom. Eto koliko su skromni - rekla je Kocić. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija