• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.09.2023

13:49

Ograničeni fizički, ali mogu sve! Osobe sa invaliditetom ulaze u IT sektor! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Ograničeni fizički, ali mogu sve! Osobe sa invaliditetom ulaze u IT sektor! (VIDEO)

Podeli vest

Jačanjem IT sektora osobe sa invaliditetom moći će ravnopravno da doprinose društvu, da se zapošljavaju, a fizičko ograničenje neće biti prepreka napretku. U Info danu na ovu temu govorili su gosti sociolog i ekspert za marketing Jelena Radović i menadžer javnog sektora Nemanja Filipović.

Sociolog i marketing ekspert Jelena Radović navela je koje opcije postoje za invalide i na koji način oni sada mogu da rade.

- Postoje različiti programi koji olakšavaju osobama sa invaliditetom da dođu do zaposlenja, u vidu pomagala za kretanje ili programa koji im olakšavaju vid ili sluh. Osobe sa invaliditetom sad mogu da rade od kuće što IT kompanije dozvoljavaju, ali mogu da rade projekte i za strano tržište. Radimo na edukaciji i osposobljavanju osoba sa invaliditetom, ali obrazujemo i same poslodavce da znaju koje poslove njima mogu da daju i da te osobe mogu biti veoma produktivne - rekla je Radovićeva.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Jelensa Radović i Nemanja Filipović

 

Menadžer javnog sektora Nemanja Filipović ukazao je na to zašto je baš IT sektor podoban za osobe sa invaliditetom i kako je to na njega uticalo.

- Virtuelni svet mi omogućava da hodam i da budem prisutan na mestima gde fizički ne mogu, i zato je ovaj sektor podoban za osobe sa invaliditetom. Kad poredimo vreme od pre 15 godina, računari nisu bili dovoljno dobri za ovakve stvari, ali sad mi kao osobe sa invaliditetom možemo da gradimo budućnost. Jedino što tražimo je samo da budemo viđeni i jednaki. Moj predlog je da se napravi neki pokret gde sva udruženja osoba sa invaliditetom, kako bi se naš glas jače čuo - navodi Filipović.

IT Stručnjak Vladan Nenadić rekao je koje opcije danas postoje i šta rad od kuće omogućava.

- Putem telefonskih aplikacija i onlajn protora sad imamo mogućnost za rad od kuće, što je omogućilo osobama sa invaliditetom da se zaposle sad više nego ikad. Sada imamo i onlajn kurseve za usavršavanje, što znači da fizičko ograničenje više neće sprečavati zaposlenje i napredak - izjavio je Nenadić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija