• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.09.2023

12:42

Stres i opterećenje utiču na menstruaciju! Ginekolog: Bol u materici ne sme da varira! (VIDEO)

Masha Bandjur/shutterstock

Live TV

Stres i opterećenje utiču na menstruaciju! Ginekolog: Bol u materici ne sme da varira! (VIDEO)

Podeli vest

Funkcionisanje menstrualnog ciklusa njegove pojave i na koji način on utiče na žensko telo kao i na šta treba obratiti pažnju analizirao je gost Info dana ginekolog doktor Vanja Milošević.

Ginekolog Vanja Milošević naveo je kako bol u granicama normale nije alarmantan, međutim veliki broj žena danas živi sa višim stepenom bola koji im remeti tok dana.

- Važno je da objasnimo da menstruacija počinje sazrevanjem jajnih ćelija koje kulminira u terminu očekivane ovulacije, kada treba da bude oplođena. Kada do oplodnje ne dođe, menstrualna krv izbacuje sve ono što materici ne treba, a bolovi se javljaju tokom grčenja materice. Svaka promena položaja ili funkcionalnosti materice je osetljiva, dok količina bola varira od žene do žene. Međutim dosta žena živi sa većim bolom koji ume da im ometa redovno dnevno funkcionisanje čak i vršenje poslova u nekim slučajevima - rekao je Milošević.

Foto: Masha Bandjur

Vanja Milošević

 

Milošević je dodao da stres može uticati na menstrualni ciklus i da se na materici vidi kako hormoni u telu, poput estrogena i progesterona trenutno funkcionišu.

Praćenje menstrualnog bola je bitno kako bismo ustanovili da bolovi ne odstupaju od granica normale. Neredovne menstrualne cikluse kod mladih žena mogu izazvati policistični jajnici, koji se javljaju zbog hormonske disfunkcije. Sve što se dešava u materici se odvija kao impuls od hormona, dva osnovna hormona su estrogen i progesteron. Estrogen raste tokom menstruacije jer on dovodi do sazrevanja jajne ćelije. Stres može uticati na hormonski disbalans koji se odmah primećuje na materici - rekao je Milošević.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija