• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

17.11.2023

10:25

Hamas koristi bolnice kao vojne baze? Evo koje oružje su Izraelci pronašli na mestu gde se leče civili! (VIDEO)

Informer

Live TV

Hamas koristi bolnice kao vojne baze? Evo koje oružje su Izraelci pronašli na mestu gde se leče civili! (VIDEO)

Podeli vest

Prema tvrdnjama ruske obaveštajne službe, Amerikanci pozivaju izraelsko rukovodstvo da ubrza operaciju u Gazi, jer bi svako odugovlačenje moglo negativno da utiče na predizbornu kampanju Džozefa Bajdena. O daljem toku rata Izraela i Hamasa razgovarali smo u emisiji "Info dan" sa predsednikom Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimirom Marinkovićem, istoričarem Stefanom Radojkovićem i Biljanom Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Dok Amerikanci nestrpljivo iščekuju razrešenje situacije u Gazi, izraelske odbrambene snage saopštile su nedavno da su njihove jedinice pronašle vojnu opremu, oružje i obaveštajni materijal u jednoj bolnici u Gazi. Pored toga, Izraelci su pronašli operativni štab sa komunikacionom opremom za koji tvrde da pripada Hamasu.

Pažnju svetske javnosti privukao je i izveštaj "Vašington posta" koji tvrdi da Pentagon svesno zaobilazi sankcije Vašingtona protiv Moskve dok nastavlja da kupuje naftne derivate napravljene od ruske nafte. Gorivo se šalje iz ruskih crnomorskih luka u skladišta nafte u Turskoj, omogućavajući tako da se prikrije odakle nafta stiže.

Istoričar Stefan Radojković smatra da je Hamas kao organizacija zapravo utkan u stanovništvo u Gazi.

Foto: Pedja Milosavljević

Stefan Radojković

-Monopol nad silom na tom području drži Hamas. U istoriji ratovanja poznato je da strane koje su uključene u sukob koriste civilne infrastrukture kako bi optužile drugu stranu na ratni zločin. Moramo biti izuzetno oprezni. Ipak, mene ne bi čudilo da je u bilnici zaista pronađeno sve što je rečeno. Verovatno je ovo vrlo kredibilna vest. Mislim da SAD želi da što pre reši ovaj sukob, jer se novčana sredsva sve više izlivaju. Zbog velikog udarca koji je Izrael pretrpeo 7. oktobra, oni sada žele da istrebe palestinski narod. Treba obratiti pažnju da li stanovnici Gaze pored goriva imaju i vodu. Voda nije potrebna samo za piće, već i za održavanje lične higijene. Oni nemaju gde da odu jer je Egipat zatvorio granice, a u Izrael svakako ne mogu ići. Oni se nalaze između čekića i nakovnja jer Egipat evidentno neće da ih pusti- naveo je Radojković.

Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu smatra da je rat hrana za obaveštajne službe jer one mogu da koriste razne situacije da bi plasirale mnogo lažnih vesti.

Foto: Pedja Milosavljević

Biljana Šahrimanjan Obradović

-Dezinformacije se zasnivanju na informacijama. U njima ima i delić istine, kako bi se narod ubedio u ono šta oni žele. Niko nije rekao da zemlje Evrope ne kupuju naftu od Rusije. Istina je da su se količine smanjile. Ipak, Kina je uletela u tu utakmicu. Cela igra oko dezinformacija je test inteligencije. Kome treba da verujemo? Što se tiče situacije u Americi, tu je pitanje ko će Bajdenu biti protivnik? Da li će on zauzeti stav da vodi kampanju u odnosu na Kinu ili na Ukrajinu? Ono što je važno američkom građaninu je da ima stabilnu ekonomsku situaciju i sigurnu budućnost za njihovu decu. Sigurno će u kampanji biti zastupljena i pitanja Ukrajine i Izraela. Amerika uvek pritekne u pomoć demokratskim državama. U Americi veruju da su Tramp i Bajden su dva različita sveta. Kada je Bajden došao na vlast on je rešavao ono što je obećao u predizbornom kampanji- navela je Biljana Šahrimanjan Obradović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20