• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.11.2023

10:49

Antisemitizam na porastu u Evropi zbog uništenja Gaze, Netanjahu želi "dobrovoljno" iseljenje Palestinaca! (VIDEO)

Inforemer/Reuters

Live TV

Antisemitizam na porastu u Evropi zbog uništenja Gaze, Netanjahu želi "dobrovoljno" iseljenje Palestinaca! (VIDEO)

Podeli vest

Nagli porast antisemitiizma u Evropi kao posledica bombardovanja Gaze i odlučnost Izraela da potpuno iskoreni Hamas sa tih prostora, komentarisali su gosti Info jutra,

Novinar Zoran Vitorović objasnio je da je antisemitizam u Evropi zbog dejstava u Gazi porastao kao i da Zapad vrši pritisak na Kijev da pregovara sa Moskvom u nedostatku volje i sredstava da nastave da im šalju pomoć.

- Iranski minisar spoljnih poslova se sastao u Libanu sa predstavnicima Hamasa, smatra se da su razgovarali o reakciji na situaciju, ako Izral uđe 50 kilometara u libansku teritoriju pod izgovorom borbe protiv Hesbolaha. Tajnu diplomatiju predvode Katar i Egipat, koja je povezana preko Beograda, odlučujući momenat u ratovima je borba narativa gde Izrael gubi, a antisemitizam u Evropi i svetu raste. Broj muškaraca u Ukrajini koji je odbio da ratuje je 40.000, čini se da medijski pokušava da se izvriši pritisak na Kijev da pregovara sa Moskvom, jer Zapad nema više volje i sredstava da im pomaže. Sa druge strane dolaskom desnice na vlast u Holandiji i neprestanim nadiranjem migranata, počelo je da se govori o izlasku Holandije iz EU. Anti-jevrejski sentiment je sve prisutniji u Švajcarskoj i ostalim evropskim zemljama, zbog besomučne opsade Gaze od strane izraelskih snaga. Trenutno je 5.000 Palestinaca u izraelskim zatvorima, izraleski mediji su objasnili da je u nekoliko Kibuca napad Hamasa bio praćen sa civilima naorižanim noževima koji su napadali Izraelce - rekao je Vitorović.

Foto: Masha Bandjur

 

 

Ljubomir Đurič iz Centra za nacionalnu politiku naveo je kako je pitanje ko će preuzeti kontrolu nad Gazom nakon poraza Hamasa, ali i da je pitanje da li će narod Gaze imati čemu da se vrati, jer je cela severna Gaza bombardovana.

- Narod Izraela se sve više slaže sa Netanjahuovim dejstvima u Gazi jer je odlučio da omogući primirje i razmenu talaca. Bajden je danas rekao da bi se mogli staviti određeni uslovi za podršku Izraelu zbog broja stradale dece i žena. Izjave Netanjahua da planira "dobrovoljno" iseljavanje Palestinaca iz Gaze nije realno, a ni legitimno. Pre neki dan smo imali napad na kontrolni punkt u Zapadnoj Obali, a Izrael uopšte više nema volju da pregovara sa Hamasom već da ih trajno odstrane sa tih prostora. Hamas je došao na vlast u Gazi porazom Fataha bez bilo kakvih izbora. Netanjahu ne želi pregovore jer je njegova koalicija desničarska, a postavlja se pitanje ko će preuzeti pojas Gaze kada Hamasa ne bude bilo. Upitno je da li će ljudi sa severa Gaze imati gde da se vrate obzirom na intenzivno bombardovanje vojske Izraela. Kroz istoriju je pet puta bilo ponuđeno rešenje dve države, gde je Izrael pristao na bilo koju ponudu, a palestinske vlasti su svaki put odbile. Bajden i Blinken pozivaju na dopuštanje humanitarne pomoži u Gazi - rekao je Đurić.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija