• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.12.2023

08:59

Stručnjaci otkrivaju kako preživeti vremenski rolerkoster! Nagle temperature mogu doneti glavobolju i aritmiju! (VIDEO)

shutterstock/Informer

Live TV

Stručnjaci otkrivaju kako preživeti vremenski rolerkoster! Nagle temperature mogu doneti glavobolju i aritmiju! (VIDEO)

Podeli vest

Kraj godine doneo je drastične oscilacije u temperaturi, a načine kojima se možemo suočiti sa turbulentnim promenama, analizirali su gosti Info jutra, pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović i dr. Danijela Jevtić iz Hitne pomoći.

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović istakao je kako se u narednih nekoliko dana očekuje slab do umereni vetar sa blagim jutranjim mrazom i temperaturama od -5 do -1.

- Raspored pritiska i vazdušnih masa kontinenta doveo je do toga da smo imali nagli priliv toplog vazduha iz Mediterana što je dovelo do toplih dana. U prošlom veku je takođe bilo ovakvih talasa gde je 1989. godina držala rekordno visoke temperature u decembru. U narednih 5 do 7 dana nas očekuje slab do umereni jutarnji mraz između -5 i minus -1 jutarnje temperature, što je tipično za ovaj period. Postoje nagoveštaji da će biti snega u nižim predelima, ali ne i da će se on sadržati u vidu snežnog pokrivača - rekao je Mihajlović.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Dr. Danijela Jevtić iz Hitne pomoći objasnila je kako zbog nagle provere vremena javile su se povećani brojevi slučajeva visokog krvnog pritiska i glavobolje pogotovo zbog stajanja u crkvi tokom posta.

- Juče smo na Čukarici imali pozive zbog niskog pritiska, pogotovo zato što je trenutno post u toku pa samim tim se dugo stoji u crkvi. Svako naglo otopljenje odražava se na celokupni naš krvotok i disajne puteve, danas očekujemo veliki broj visokih krvnih pritisaka i aritmije. Reumatičari su ti koji posebno moraju da obrate pažnju na zdravlje, jer uprkos tome što uzimaju terapiju izloženi su riziku. Smatra se da 24 do 48 sati je potrebno da odreagujemo na vremenske promene u vidu vlage vetra i padavina kao i niskog vazdušnog pritiska. Glavobolja se javlja zbog skupljanja krvnih sudova i nedovoljno kiseonika u mozgu. Čajevi poput matičnjaka i kamilice smiruju glavobolje, a ukoliko nije mnogo teška izlazak na svež vazduh takođe pomaže - rekla je Jevtićeva.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija