• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.12.2023

08:52

Srbija razvija nuklearnu tehnologiju! Arbutina: Elektrane su bezbedne i proizvode čistu energiju! (VIDEO)

Shutterstock, Peđa Milosavljević

Live TV

Srbija razvija nuklearnu tehnologiju! Arbutina: Elektrane su bezbedne i proizvode čistu energiju! (VIDEO)

Podeli vest

Aktivne napore Republike Srbije da usavrši nuklearnu tehnologiju i stanje domaćih reaktora, analizirao je gost Info jutra, direktor JP Nuklearni objekti Srbije Dalibor Arbutina.

Direktor JP Nuklearni objekti Srbije Dalibor Arbutina istakao je da su nuklearne elektrane garant bezbednosti, jer u slučaju rata daju energiju, a ne prijatelj ne sme da je napadne.

- Moji saradnici i ja smo realizovali veliki broj projekata i uspostavljanjem laboratorije za nuklearnu forenziku. Ulazimo u finale projekta gde radimo na saniranju istorijskog nuklearnog otpada koji je ostao iz perioda SFRJ u saradnji sa belgijskim partnerima. Institut Vinča je predao nuklearni materijal JP Nuklearnim objektima Srbije i sav nuklearni otpad u našim skladištima je stanje bezbedno. U Nemačkoj se već čuju glasovi koji osuđuju gašenje njihovih reaktora zato što je nuklearna energija čista, jer nema izduvne gasove. Nuklearna elektrana je garant bezbednosti, jer ćete čak i za vreme rata imati energiju, a neprijatelje neće smeti da je razara. Za proizvodnju nuklearne bombe potrebno je mnogo vremena, novca i ljudi kako bi se ona napravila i samo velike sile imaju luksuz da to sebi obezbede - rekao je Arbutina.

Foto: Pedja Milosavljević

 

 

Arbutina je dodao kako se narod plaši nuklearnog zračenja, jer ljudsko oko ne može da ga vidi.

- Imamo najsavremeniju opremu i obučen kadar tako da je bezbednost na visokom nivou. U Černobilju je ljudski faktor bio problematičan, dok je u Fukušimi cunami taj koji je izazvao katastrofu. Nuklearni faktori kod nas su jako bezbedni, jer je isključen ljudski faktor, a pretnja od prirodnih katastrofa je izuzetno niska. Reaktor u Ukrajini je bezbedan, zato što imam protok vode koja ga hladi i napravljen je od armiranog betona kome ni raketa ne može da nanese šteta. Rusima i Ukrajincima ne ide u korist uništenje reaktora, jer su obe države blizu i katastrofa bi zahvatila obe strane. Narod se plaši nuklearnog zračenja, jer ga ljudsko oko ne vidi. Srbija ima rudnik uranijuma kod Kneževca koji je otvoren kada je Jugoslavija htela da bude nuklearna sila, ali nije isplativ za dalju eksploataciju - rekao je Arbutina.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija