• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.12.2023

15:55

Razglednice iz prošlosti! Evo koje znamenite ličnosti su krasile poštanske marke Srbije i Jugoslavije! (VIDEO)

Informer, Wikipedia, EPA

Live TV

Razglednice iz prošlosti! Evo koje znamenite ličnosti su krasile poštanske marke Srbije i Jugoslavije! (VIDEO)

Podeli vest

Poštanske marke nisu služile samo za obeležavanje porekla pošiljke već i za isticanje kulturnog i nacionalnog ponosa jedne zemlje, ličnosti koje su se na njima nalazile bile su, Vuk Karadžić, kralj Petar I Karađorđević, Nikola Tesla, Josip Broz Tito, Novak Đoković i mnogi drugi.

Prve poštanske marke štampane su sa likovima vladara, a prvi vladar na marki bio je knez Mihajlo Obrenović. Po markama su se mogle videti državne promene, kao što je smena vladavine dinastije Obrenović i Karađorđević, kao i okupaciju Jugoslavije toko Drugog svetskog rata. Razne ličnosti poput kralja Petra I Karađorđevića, Vuka Karadžića, Laze Kostića i Nikole Tesle krasile su poštanskih maraka.

Foto: informer/printscreen

Marka sa likom Josipa Broza Tita

Međutim, za vreme komunističke Jugoslavije likovi su bili zabranjeni na poštanskim markama, izuzev lika Josipa Broza Tita, koje su bile u opticaju sve do raspada Jugoslavije 1991. godine. Kasnije su se izdavale marke koje su predstavljale sportske discipline, poput gimnastike, padobranstva ili planinarenja.

Foto: informer/printscreen

Marka sa likom Josipa Broza Tita

Prva slavna ličnost kojoj je Pošta Srbije posvetila celu seriju maraka bio je teniser Novak Đoković.

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija